Jump to content

Superdyrt instrument på ISS kan ha funnit spår av mörk materia


Nyhet

Recommended Posts

BildEn massiv partikeldetektor som är monterad på ISS kan slutligen ha identifierat mörk materia, rapporterade forskarna idag.

 

Detektorn, Alpha Magnetic Spectrometer (AMS), avläser partiklar i den kosmiska strålningen. Efter att ha upptäckt miljardtals av dessa partiklar över 1,5 år, har detektorn registrerat en signal som kan komma från mörk materia, det osynliga ämne som utgör mer än 80 procent av all materia i universum.

 

AMS fann omkring 400 000 positroner med energinivåer (över 10 GeV) som antyder att partiklarna kan ha bildats vid kollisioner mellan s.k. WIMPS (Weakly Interactive Massive Particles) som den mörka materian antas bestå av. Partiklarna kom också från alla riktningar, vilket stämmer väl överens med den mörka materians spridning i universum.

 

Källa Källa 2

 

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

Ännu mer spökjakt för miljarder, skulle vara roligt om dom började koncentrera sig på något viktigt istället.

Fast det är ju lite svårt att veta innan man upptäckt och lärt sig om något ifall det är viktigt eller inte. Den här typen av upptäckter/framsteg brukar dessutom ha en tendens att så småningom komma ner till användningsområden som medelpersonen tycker är viktiga. Det är potentiell investering i framtiden snarare än nutiden.

Jag är väl varken för eller emot den här typen av satsningar, med kostnaderna som de oftast innebär, men jag finner det ganska naturligt att människan och framför allt forskarvärlden tycker att det är viktigt att förstå hur universumet fungerar och är uppbyggt om de nu kan få loss finansiellt stöd för det.

Så, vad som är viktigt eller "värt det" beror nog väldigt mycket på vem man frågar. :)

Link to comment
Share on other sites

Jag anser nog att Mr. Douglas har rätt. Positronerna som identifierats är elektronernas antipartiklar. När en positron och en elektron kolliderar annihileras (förintas) båda. Antimateria är väl som de flesta känner till motsatsen till vanlig materia, där till exempel protoner–antiprotoner, neutroner–antineutroner och elektroner–positroner. Positronen är alltså en av elementarpartiklarna i antimaterian.

I övrigt håller jag med Lord Di Lego. Instrumentet är visserligen dyrt, men sådana här upptäckter ger ofta kunskap och spin-offeffekter som är svåra att värdera.

Edited by Fleetadmiral
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...