Jump to content

Star Trek Into Darkness uppskattas ha spelat in mer än 160 miljoner dollar


Nyhet
 Share

Recommended Posts

Star Trek Into Darkness har nu spelat in 164,6 miljoner dollar, uppskattar Boxofficeguru.com.

I USA går filmen betydligt sämre än väntat, men internationellt ökar den kraftigt. 

 

Paramount och andra sajter förutspådde att Into Darkness intäkter i USA skulle hamna på mellan 90-115 miljoner dollar onsdag-söndag. Men nu uppskattas de till 84,1 miljoner dollar. Det är en besvikelse eftersom Star Trek (2009) lyckades spela in 86,7 miljoner under de första fyra dagarna filmen var ute. Högre biljettpriser i allmänhet, dyrare priser för 3d och fler Imaxdukar har alltså misslyckats att öka intäkterna över huvud taget. Med andra ord har Into Darkness sålt betydligt färre biljetter än Star Trek så här långt.

 

Boxofficeguru tror därför inte att Into Darkness kommer att nå Star Treks slutresultat på 257 miljoner dollar i USA. För att ens klara att spela in 200 miljoner, krävs det att filmen lyckas stå upp nästa helg i hård konkurrens från i synnerhet Fast and Furious 6.

 

En orsak till att Into Darkness inte har lyckas öka sina intäkter jämfört med den förra filmen kan vara att publiken generellt är äldre än för andra blockbusters: 73 procent var över 25 år. En annan kan vara att The Great Gatsby har vunnit de kvinnliga besökarna, bara 36 procent i Star Trek-publiken var kvinnor.

 

Internationellt går det dock bättre. Into Darkness har haft premiär i 33 länder under helgen. Tillsammans med de sju mest framgångsrika marknaderna, som öppnade samtidigt som i Sverige, har filmen spelat in cirka 80,5 miljoner dollar. Bästa land var Ryssland där filmens intäkter var åtta miljoner dollar, vilket var en ökning med 400 procent. Hälften av de internationella marknaderna har inte heller öppnat, så det finns med andra ord potential till att Star Trek kan gå riktigt bra utanför USA.

 

Källa

 

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

Läste någonstans att den här filmen inte visats på lika många dukar i USA som första filmen gjorde, Star Trek XI hade några hundra fler dukar under premiärhelgen.

Eftersom filmen (uppskattningsvis) "bara" drog in 5.9 miljoner dollar mindre än studion förväntat sig att den minst skulle tjäna vet jag inte riktigt om orden "betydligt sämre" passar in i sammanhanget. Något sämre kanske? Jämfört med 115 miljoner dollar är det givetvis en betydligt sämre siffra, men nu var det ju inte 115 miljoner och uppåt dom hoppades på.

Link to comment
Share on other sites

Det är sant att det är cirka 200-300 dukar färre. Men Paramount, Boxoffice.com, Boxofficemojo.com och Boxofficeguru.com förutspådde alla bara för några dagar sedan betydligt mer. Flera av sajterna talade om intäkter i intervallet 105-115 miljoner dollar. Total Film trodde på ett boxoffice runt 810 miljoner dollar, så nog har filmen gått betydligt sämre än vad många väntade sig. Sedan kanske förväntningarna var överdrivna. Det går ändå bättre än vad de sämsta prognoserna pekade på igår.

Sedan tar vi hänsyn till inflation så hade Star Trek (2009) spelat in 94,4 miljoner dollar i dagens pengavärde. Grovt räknat utan ta hänsyn till skillnader i 3d- och Imax-priser, så har filmerna sålt följande antal biljetter räknat med årets snittpris på 7,94 dollar:

Star Trek 11,9 miljoner biljetter på fyra dagar

Into Darkness 10,6 miljoner biljetter på fyra dagar (egentligen fem, men det var så pass få Imax-premiärer i onsdags så det blir lite överdrivet att ta med den)

1,3 miljoner färre biljetter totalt för Into Darkness. Det är nog egentligen ännu mer eftersom 3d och Imax stod för 45 procent av intäkterna. Jag får det till ungefär 2,9 miljoner besökare som valde detta utifrån Fandangos priser för Kalifornien. 4,9 miljoner såg filmen i 2d (biljettpris 9,5) om man använder samma källa. Alltså 7,8 miljoner biljetter totalt. Star Treks försäljning torde ha varit åtminstone 9,5 miljoner biljetter med de priserna. Så minst 1,5 miljoner färre sålda biljetter är troligt. Det är tyvärr ganska mycket och motiverar att kalla det för betydligt sämre.

Edited by Aike
Link to comment
Share on other sites

Med alla dom faktorerna kan det nog klassas som betydligt sämre. Jag syftade mer på siffrorna 84.1 miljoner dollar vs 90 miljoner dollar, som just Paramount hade varit nöjda med, enligt dom själva. Nu har dom gått ut och sagt att dom är nöjda med de första fyra dagarna och att den går så bra utomlands, hade filmen fått liknande siffror utomlands som den förra filmen fick hade det dock varit läge att få lite panik om man var i Paramounts skor.

Total Films 810 miljoner var nog kanske lite överdrivet, men jag förstår dom. Efter att första filmen blev en succé på så många sätt (lyckad reboot, ordnade en skara nya fans och fick otroligt bra betyg överallt) är det inte helt orimligt att förvänta sig rejäl höjning, som Batman Begins vs The Dark Knight, även om det är skillnader på franchiserna.

Filmens WOM (word of mouth) kommer bli avgörande för nästa helg.

Link to comment
Share on other sites

Jo, det är klart det är fortfarande mycket pengar som har spelats in. Samtidigt kommer Paramount aldrig erkänna att det gick sämre än väntat eller om det var överdrivna förväntningar. Det skulle skada chanserna de kommande veckorna.

Link to comment
Share on other sites

Jo, studios brukar ju uppvisa gott humör utåt. Visst hade det varit toppen om det gått som dom tänkt i USA och sedan haft de positiva siffrorna utomlands, nu fick dom istället både goda och lite tråkigare nyheter. Sett till det hela är dom nog nöjda och filmen kommer spela in tillräckligt mycket för att ge oss minst ett äventyr till med denna besättning. Vissa domedagstrekkies har redan börjat noja över den biten, om det ens blir en trea med dessa siffror. Löjligt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...