Gå till innehåll
Nyhet

Star Trek Into Darkness startar 22.15 på Tv4

Rekommenderade inlägg

Kikade på denna ungefär från när Kirk får uppdraget att åka till Kronos.

Detta är fortfarande en makalöst bra film. Det är klasskillnad mellan Into Darkness och nya Star Wars. Perfekt casting. Jämför Zoe Saldana med katastrofen Daisey Ridely. Jämför också Benedict Cumberbatch med Adam Driver, som förvisso gör en bra tolkning, så undrar man hur JJ Abrams lyckats så väl med Star Trek men gjort ett enormt mycket sämre jobb med Star Wars.

Sedan är skeppsjakten med Mudds skepp på Kronos många gånger bättre än när Årtusende Falken introduceras i nya Star Wars. Mer trovärdig, snyggare gjord och mycket mer spännande.

Över huvud taget är alla actionsekvenserna bättre genomförda, snyggare och har större betydelse för handlingen. 

Into Darkness fångar ju också känslan och idéarvet i orginalserien samtidigt som det är en egen tolkning på klassiska figurer, utomjordingar och Star Tre-världen. Star Wars kändes mer eller mindre som en sämre version av A New Hope, långt ifrån dåligt men inte alls lika kreativt.

 

Kul också att upptäcka nya grejer som att hur tydligt Khan och Kirk är varandras motpoler men ändå har samma mål: att rädda sin besättning.

 

Sedan har jag svårt att förstå de som verkligen ogillar filmen. Jag vågar säga att detta är en av de bästa science-fictionäventyrsfilmer som gjorts. Jag kan förstå om man ogillar Into Darkness om man ogillar TOS och föredrar 90-talets Star Trek. Det är inte riktigt samma sak av många olika skäl. Eller om man är väldigt strikt med att allt skall stämma med tidigare Star Trek rent detaljmässigt. Men de som babblar om att det bara är action utan substans eller idéer: uppriktigt sagt så ljuger de eller så har de stängt av sin hjärna medan de ser filmen. En sak om man inte förstår dem eller ogillar idéerna som förs fram, men att kalla det idélöst är substanslöst. Det som Abrams filmer dock saknar till viss del är andligheten och det metafysiska som ofta fanns med förtäckt eller rent öppet i TOS. Into Darkness uppfyller dock med råge Roddenberrys idé om att Star Trek skulle likna Gullivers resor och berätta historier som speglar vårt samtida samhälle, och ger precis som TOS en högre och mer etisk lösning på problemet som presenteras.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Inklistrad som formaterad text.   Klistra in som klartext istället

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa nytt...