Gå till innehåll

Teleskop har upptäckt en planet som kretsar runt vår närmaste stjärna utanför solsystemet


Nyhet

Rekommenderade inlägg

BildEuropeiska astronomer har upptäckt en stenplanet med ungefär samma massa som jorden som kretsar runt stjärnan Alfa Centauri B i Alfa Centauri-systemet, fyra ljusår från solen. Planeten upptäcktes med HARP-instrumentet på ESO:s 3,6-metersteleskop i Chile.

Alfa Centauri är en av de starkast lysande stjärnorna på södra stjärnhimlen, och vår närmaste stjärna. Egentligen är det ett trippelsystem - ett system som består av två solliknande stjärnor, med beteckningarna A och B, och en mer avlägsen svagt lysande röd stjärna, Proxima Centauri.

Planeten själv är alltför nära stjärnan för att den ska kunna ha liv, men enligt astronomerna är sannolikheten stor för att det finns fler planeter längre ut. Data från Nasa:s rymdteleskop Kepler tyder på att system med flera planeter är mycket vanliga när små stenplaneter rör sig nära stjärnan (jämför t.ex. med vårt solsystems Merkurius).

Källa Källa 2

[ Till originalnyheten ]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Alfa Centauri har omnämnts i flera Star Trek-serier (TOS: "Metamorphosis", TNG: "Qpid", ENT: "Twilight"). Enligt Star Trek grundades en koloni på M-klassplaneten Alfa Centauri VII i början av 2100-talet. Det var den andra kolonin som anlades efter den på Terra Nova. Planeten blev en viktig handelspartner under Federationens första år.

Alfa Centauris sektor (sektor 002) var den andra sektorn som utforskades efter jordens sektor (sektor 001).

Vad jag förstått så hade inte Alfa Centauri några infödda intelligenta varelser utan de s.k. centaurierna var ättlingar till en grupp greker från antiken som hade placerats där av utomjordingar (i typisk Star Trek-anda :)).

Redigerad av Fleetadmiral
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Var med i konversationen

Du kan skriva ett inlägg nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att skriva inlägg med ditt konto.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Inklistrad som formaterad text.   Klistra in som klartext istället

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...