Jump to content
Sign in to follow this  
Nyhet

Teleskop har upptäckt en planet som kretsar runt vår närmaste stjärna utanför solsystemet

Recommended Posts

BildEuropeiska astronomer har upptäckt en stenplanet med ungefär samma massa som jorden som kretsar runt stjärnan Alfa Centauri B i Alfa Centauri-systemet, fyra ljusår från solen. Planeten upptäcktes med HARP-instrumentet på ESO:s 3,6-metersteleskop i Chile.

Alfa Centauri är en av de starkast lysande stjärnorna på södra stjärnhimlen, och vår närmaste stjärna. Egentligen är det ett trippelsystem - ett system som består av två solliknande stjärnor, med beteckningarna A och B, och en mer avlägsen svagt lysande röd stjärna, Proxima Centauri.

Planeten själv är alltför nära stjärnan för att den ska kunna ha liv, men enligt astronomerna är sannolikheten stor för att det finns fler planeter längre ut. Data från Nasa:s rymdteleskop Kepler tyder på att system med flera planeter är mycket vanliga när små stenplaneter rör sig nära stjärnan (jämför t.ex. med vårt solsystems Merkurius).

Källa Källa 2

[ Till originalnyheten ]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det är väl både och. I Enterprise åker man väl till Alfa Centauri och det är livat på en planet där. I boken Worlds of the Federation finns alfa centaurians med som en egen art vad jag vill minnas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alfa Centauri har omnämnts i flera Star Trek-serier (TOS: "Metamorphosis", TNG: "Qpid", ENT: "Twilight"). Enligt Star Trek grundades en koloni på M-klassplaneten Alfa Centauri VII i början av 2100-talet. Det var den andra kolonin som anlades efter den på Terra Nova. Planeten blev en viktig handelspartner under Federationens första år.

Alfa Centauris sektor (sektor 002) var den andra sektorn som utforskades efter jordens sektor (sektor 001).

Vad jag förstått så hade inte Alfa Centauri några infödda intelligenta varelser utan de s.k. centaurierna var ättlingar till en grupp greker från antiken som hade placerats där av utomjordingar (i typisk Star Trek-anda :)).

Edited by Fleetadmiral

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...