Gå till innehåll
Nyhet

Teleskop har upptäckt en planet som kretsar runt vår närmaste stjärna utanför solsystemet

Rekommenderade inlägg

BildEuropeiska astronomer har upptäckt en stenplanet med ungefär samma massa som jorden som kretsar runt stjärnan Alfa Centauri B i Alfa Centauri-systemet, fyra ljusår från solen. Planeten upptäcktes med HARP-instrumentet på ESO:s 3,6-metersteleskop i Chile.

Alfa Centauri är en av de starkast lysande stjärnorna på södra stjärnhimlen, och vår närmaste stjärna. Egentligen är det ett trippelsystem - ett system som består av två solliknande stjärnor, med beteckningarna A och B, och en mer avlägsen svagt lysande röd stjärna, Proxima Centauri.

Planeten själv är alltför nära stjärnan för att den ska kunna ha liv, men enligt astronomerna är sannolikheten stor för att det finns fler planeter längre ut. Data från Nasa:s rymdteleskop Kepler tyder på att system med flera planeter är mycket vanliga när små stenplaneter rör sig nära stjärnan (jämför t.ex. med vårt solsystems Merkurius).

Källa Källa 2

[ Till originalnyheten ]

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är väl både och. I Enterprise åker man väl till Alfa Centauri och det är livat på en planet där. I boken Worlds of the Federation finns alfa centaurians med som en egen art vad jag vill minnas.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Alfa Centauri har omnämnts i flera Star Trek-serier (TOS: "Metamorphosis", TNG: "Qpid", ENT: "Twilight"). Enligt Star Trek grundades en koloni på M-klassplaneten Alfa Centauri VII i början av 2100-talet. Det var den andra kolonin som anlades efter den på Terra Nova. Planeten blev en viktig handelspartner under Federationens första år.

Alfa Centauris sektor (sektor 002) var den andra sektorn som utforskades efter jordens sektor (sektor 001).

Vad jag förstått så hade inte Alfa Centauri några infödda intelligenta varelser utan de s.k. centaurierna var ättlingar till en grupp greker från antiken som hade placerats där av utomjordingar (i typisk Star Trek-anda :)).

Redigerad av Fleetadmiral

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu

×