Jump to content

Star Trek och medeltiden


Centerwall

Recommended Posts

Jag håller just nu på att läsa den utmärkta boken "Tusen år av fantasy" av historiken Bo Eriksson. Boken handlar i korta drag om hur medeltidens myter har påverkat dagens fantasylitteratur, men lite då och då siktar herr Eriksson även mot stjärnorna. Som i följande passage:

"I dagens science fiction, som i filmen Alien (1979) och dess efterföljare samt i tv-serierna Star Trek: The Next Generation (1987 . 1994) och Enterprise (2001 - 2005), utforskas rymden och universum. De livsformer man upptäcker på främmande planeter och på andra galaktiska platser ges ett rum och ett namn, allt efter deras avvikande former, utseende och levnadssätt. Vad skiljer egentligen dessa filmer och tv-serier från antikens och medeltidens encyklopediska kunskapsinsamling? Yttre rymden eller Indien, främmande solsystem eller Etiopiens mytomspunna land; sett ur ett fantastiskt perspektiv fullföljer dessa författare och filmmakare ett antikt och medeltida arv."

På ett annat ställe i boken skriver han om en upptäcksresande som "färdats dit ingen människa tidigare färdats" och påpekar om en annan upptäcksresande att: "Nu var förvisso inte Gerald från Wales någon Jean-Luc Picard (eller James t. Kirk), kommendörkapten i "Stjärnflottan", men han har minst lika många intressanta möten att rapportera hem som någon besättningsmedlem på Star Trek."

Jag kan varmt rekommendera boken till alla som är intresserade av vad som har påverkat fantastisk litteratur och film (alltså både sf och fantasy).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...