Gå till innehåll
Nyhet

Ny typ av teleskop som placeras på månen kommer att kunna se in i universums barndom

Rekommenderade inlägg

moon_liquid_telescope_081012.jpgEtt lag av astronomer och optiker säger sig ha funnit ett sätt att konstruera "osannolikt stora" teleskop på månen.

Tekniken går ut på att låta en cylinder rotera med sådan hastighet att ett högreflekterande flytande ämne i botten av cylindern får parabolform och kan användas som spegel. Det finns ett par stora teleskop på jorden som redan använder tekniken, t.ex. Large Zenith Telescope i British Columbia i Canada som är hela 6 meter i diameter. I jordteleskopen används flytande kvicksilver som spegel, men kvicksilvret skulle snabbt förångas i månens vakuum. Istället har forskarna funnit att vissa former av flytande salt (joniska vätskor) inte förgasas i vakuum. Eftersom gravitationen på månen bara är en sjättedel av jordens, skulle man utan vidare kunna bygga flytande speglar med diametrar på 100 meter eller mer.

A mirror that large could peer back in time to when the universe was very young, only half a billion years old, when the first generation of stars and galaxies were forming

(Ermanno F Borra, fysikprofessor vid det optiska laboratoriet på Laval University i Quebec)

Vidare säger Borra att än mer spännande är att vi troligen skulle hitta saker vi inte ens hade väntat oss att hitta.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Intresant, men vi är ännu mycket långt ifrån att kunna bygga sådana skapelser på månen. Det är fortfarande endast med stora svårigheter och enorma kostnade som vi klarar av att skicka dit människor.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

×
×
  • Skapa nytt...