Jump to content

Har man äntligen upptäckt gravitationsvågor?


Nyhet

Recommended Posts

gravitational_waves_black_hole_090205.jpgEtt brittiskt-tyskt forskarlag är i allafall övertygade om att de efter mätningar med detektorn GEO600 har snubblat över något (det upptäcktes av en slump) som man kallar "holografiskt brus" vilket enligt flera fysiker tyder på att man upptäckt gravitationsvågor. Om detta är riktigt kommer vi bl.a. ett steg närmare en teori om allt (eng: theory of everything). Det kan också underlätta en förening av kvantmekaniken med Einsteins gravitationsteori.

[bilden till höger visar en simulering av de gravitationsvågor som uppstår enligt beräkningarna vid sammansmältning av två svarta hål]

Källa

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Vore inte en korrektare översättning någonting i stil med "den förenande teorin" eller "den sammanbindande teorin" eftersom det handlar om att skapa en teori som förenar makro- och mikrokosmos.

Bara en tanke.

Tycker för övrigt att det är väldigt intressant med den forskning man just nu håller på med i fysiken med sökandet efter higgs, letandet efter mörk materia och gravitoner mm. Det händer mycket spännande i vår tid!

Link to comment
Share on other sites

Den vedertagna översättningen är "Teorin om Allting". Men uttrycket "den förenande teorin" (som är som du säger egentligen en korrektare beteckning) ingår ofta som del i förklaringen av TOE-teorin. "Den sammanbindande teorin" är redan upptaget som begrepp inom partikelfysikens standarmodell för kraftförening (sammanbindningen av den svaga och elektromagnetiska kraften till en och samma kraft).

Finns många referenser till "Teorin om Allting", se t.ex.:

http://www.ehinger.nu/undervisning/files/t...-om-allting.php

Edited by Fleetadmiral
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...