Jump to content

Holo-nytt


Nyhet

Recommended Posts

holo_cocoon_thumb_090307.jpg olympus_360_camera_090307.jpgTvå uppfinningar kan göra att vi närmar oss den egna privata holoupplevelsen, som i Star Trek... nästan: En 360 graders projektor från Olympus, samt en s.k. virtuell kokong utvecklad av brittiska forskare vid universiteten i York och Warwick.

Projektorn från Olympus täcker inte bara 360 grader i det vågräta planet, utan också 90 grader i det lodräta planet (45 grader upp och ner). Om projektorn monteras på ett stativ mitt i rummet skulle den kunna skapa känslan av att man befinner sig på (nästan) ett riktigt holodäck.

Den virtuella kokongen (VC) är en specialutformad hjälm som innehåller en HD-skärm som täcker hela synfältet, omslutande ljud, tunna slangar som är kopplade till olika doft- och smakämnen, och till och med en liten värme/kylfläkt som simulerar temperatur, luftfuktighet och vind.

Klicka på den högra bilden för att få mer information om den virtuella värld som kan skapas i kokongen.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

Hjälmen påminner om alla de där virtual reality-prylarna som det experimenterades med för ett tiotal år sedan eller så.

Haha, prova 20 år sedan!

Men ärligt talat känns det inte speciellt holodeck, snarare påminner det mer om kartrummet ombord på Enterprise. Hade de inte 360-graders display där som fyllde rummet i någon film? Generations?

Link to comment
Share on other sites

Haha, prova 20 år sedan!

Så kanske det var. Tiden går verkligen fort.

Men ärligt talat känns det inte speciellt holodeck, snarare påminner det mer om kartrummet ombord på Enterprise. Hade de inte 360-graders display där som fyllde rummet i n??gon film? Generations?

Ja, det är i en scen i Generations med Picard och Data. De befinner sig i kartrummet där de har något liknande.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...