Jump to content

Kyrkan - den yttersta gränsen?


Nyhet

Recommended Posts

Kommer det att finnas utrymme för Gud i den utopiska sekulära framtiden? Det är en fråga som prästen i den presbyterianska kyrkan i Encino ställer sig och han är säker på sitt svar: Självklart! Tillsammans med bl.a. make up-ansvarige Michael Westmore har han nu bjudit in ett flertal olika kända Star Trek-skådespelare till raka och ärliga möten i sin kyrka omkring tro, religion och livsåskådning. De börjar varje sittning med att titta på ett Star Trek-avsnitt. Bland de gångna gästerna har varit bl.a. Ethan Phillips med en diskussion utifrån avsnittet Mortal Coil om livet efter detta, Armin Shimerman och Max Grodenchik med en diskussion om ferengisk andlighet, norgeättlingen och Trekkies-regissören Roger Nygard, samt Robert Picardo.

Tyvärr går dessa inte att se i något videoformat via Internet, men om ni har vägarna förbi USA, så försök få möjlighet att komma dit - de har blivit riktigt uppskattade då frågorna kommit väldigt nära de intervjuade personerna.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

Star Trek som serie är inte särskilt sekulärt eller ateiskt om man ser till alla spirtuella och religiösa referenser som finns i nästan alla serierna. Det är ju lite underligt då serien attraherar väldigt många med dessa trosuppfattningarna. Några fler exempel än det som nämndes i nyhetstexten:

St Göran och Draken (Arena i TOS)

Thomasevangeliet (Sisko och profterna)

Kirk är teist (Säger att det räcker med "The one" när Apollon vill att de ska dyrka honom)

Sök Guds rike inom dig och inte falska gudar (andemeningen i Star Trek V)

Q-rasen kan liknas vid en form av gudar, eftersom de verkar kunna styra över materian.

Roddenberry var ju inte heller ateist som många tror, utan trodde att Gud var lika med medvetande och var nog delvis inspirerad av österländsk spiritualitet.

Naturalistiska ateister borde ju också känna fasa över alla icke-organiska energivarelser som dyker upp titt som tätt i Star Trek. ;)

Link to comment
Share on other sites

Ja det är väl inte så konstigt att man tar inspiration ur olika gamla berättelser, oavsett om man är religiös eller inte så att säga.

Men visst- ska man gillar star trek så bör man nog kanske både vara rent vetenskaplig men även andlig och ha en fantasi! Blir nog jobbigt utan dessa delar, att njuta av star trek fullt ut :)

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...