Jump to content

Astronomer har hittat den hittills tyngsta stjärnan i universum


Nyhet
 Share

Recommended Posts

largest_star_thumb_100725.jpg heaviest_star_thumb_100725.jpgStjärnan som lyser 20 miljoner gånger starkare än solen var ursprungligen 320 gånger tyngre än solen. Men stjärnan man gett namnet R136a1 har bara existerat i ungefär 3 miljoner år och tappar massa i rasande fast. För närvarande väger den 250 gånger mer än solen. Om R136a1 skulle ersätta solen skulle livet på jorden vara omöjligt på grund av den intensiva hettan och strålningen.

Att R136a1 är den tyngsta stjärnan betyder inte att den också är den största. Den största stjärna man känner till är VY Canis Majoris som är så stor att den skulle nå en bra bit utanför Jupiters bana om den placerades i solsystemets mitt.

[Klicka på bilderna för förstoringar. VY Canis Majoris på höger bild]

Källa

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

Det är helt galet vad universum har att erbjuda i alla former och storlekar! Och där finns garanterat ännu större och dessutom konstigare saker 'där ute'.

Ja, jag är mest fascinerad av den här jättestjärnan... tänk en som som fyller ut halva solsystemet. Eller de s.k. svarta stjärnorna där en tärning skulle väga lika mycket som vår sol! (En sån tärning skulle bara fara rakt genom jorden utan motstånd).

Se även i ordförklaringar om svart stjärna:

http://www.startrekdb.se/globala/ordforklaringar.php

Edited by Fleetadmiral
Link to comment
Share on other sites

Japp det är fantastiskt vad det fins i universum, och med tanke på hur lite vi vet, och har kunnat utforska, kan man spekulera i vad mer för fantastiskt vi kommer finna där ute i framtiden. Ännu störe och tyngre stjärnor är säkert bara början.

Edited by Unkas
Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...