Jump to content

Kineserna har byggt världens snabbaste dator


Nyhet

Recommended Posts

BildKineserna kommer på bred front inom många områden. Nu senast har man slagit amerikanerna på fingrarna med en dator som är 25 % snabbare än Cray XT6 Jaguar (världens tidigare snabbaste dator). Superdatorn med namnet Tianhe-1A klarar upp till 2,5 petaflops och använder en heterogen arkitektur med 7 168 parallellt arbetande NVIDIA® Tesla™ M2050 GPU:er, 14 336 Intel® Xeon™ X5670 multikärns-CPU:er och 2 048 NUDT FT1000 heterogena CPU:er. Minneskapaciteten är 98 TB och operativsystemet Linux.

 

Datorn är placerad vid National Supercomputer Center i Tianjin och kommer i första hand att användas för vetenskapliga beräkningar.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

Kineserna får ändå se upp, för amerikanerna håller f.n. på att bygga en dator som kommer att bli sanslöst snabb: IBM Sequoia. Den planeras att sättas i drift i början av nästa år. Fakta om den är nästan skrämmande. Eller vad sägs om: Ultradatorn kommer att vara så snabb att beräkningshastigheten blir större än för alla superdatorer sammantagna på Top500-listan (lista över världens snabbaste datorer), eller 20 petaflops! Inuti ska 1,6 miljoner 45 nm-kretsar (under utveckling) sitta, och minneskapaciteten blir 1,6 petabytes. Datorn består av nära 100 datorskåp (blir egentligen kylskåp med flytande kväve som cirkulerar i höljet) och upptar en yta på 300 m².

sequoia_101030.jpg

Jag kommer att lägga in en artikel om datorn under Nyheter när den startats upp.

Edited by Fleetadmiral
Link to comment
Share on other sites

Nu, det är en dator jag skulle vilja ha. He he

IBM, och andra företag i USA, har väll alltid varit i brächen när det gäller utveckling av superdatorer.

Har du några uppgifter på vad denna datorn kommer kosta?

Prislappen har inte uppgetts, men man spekulerar i att den kommer att gå på ett tiotal miljarder svenska kronor. Det blir amerikanska regeringen som betalar, då den i första hand kommer att användas för att hantera USAs kärnvapenarsenal. Avsikten är att den bl.a. skall utföra komplicerade datorsimuleringar för att vetenskapsmännen skall kunna avgöra om kärnvapen är säkra och uppfyller villkoren i "DOEs National Nuclear Security Administration stockpile stewardship program".

Edited by Fleetadmiral
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...