Jump to content
Sign in to follow this  
Nyhet

LHC har lyckats skapa ett mini-Big Bang

Recommended Posts

BildGenom att låta blyjoner kollidera har man vid jättekrossaren i CERN lyckats återskapa en mikroversion av förhållandena bara en miljondels sekund efter den Stora smällen. Plasmat som då fanns innehöll varken protoner eller neutroner utan enbart deras byggstenar; kvarkar och gluoner. Plasmat, som är en ytterst tät soppa, brukar därför kallas för kvark-gluonplasmat.

Vid experimentet uppnåddes en oerhörd täthet och en extremt hög temperatur, över tio triljoner grader, i ett subatomiskt eldklot.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, jag gissar att den temperaturen inte är mätt utan uträknad? Det är helt otroligt vad vi klarar av att göra, men även lite skrämmande...

Ja, man förstår att många blir lite byxis, vi vill ju inte råka ut för ett nytt big bang eller sugas in i ett svart hål (som man också tänker försöka skapa). Men partklarna som bildas är ytterst kortlivade, man räknar i miljondels sekunder, och det gäller även om man lyckas skapa ett svart hål.

Om marken rämnar under oss och vi sugs in i nåt vet vi i alla fall vilka som är dom skyldiga... :-)

Ja, och det är rätt, temperaturen uträknas från den alstrade energin.

Edited by Fleetadmiral

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fast nu är det ju så att man INTE har återskapat Big Bang, man har återskapat förhållanden som rådde strax efter, och det är en enorm skillnad. J.

Men det har väl ingen sagt att de har gjort heller? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...