Jump to content

Skriv ut din mat


Nyhet

Recommended Posts

BildBildDet låter kanske mysko, men forskare på avdelningen Computational Synthesis Lab (CCSL) vid Cornell University har faktiskt konstruerat en skrivare som gör just detta. Apparaten är en s.k. 3d-matskrivare som ingår i ett projekt som syftar till att komplettera/ersätta mikrovågsugnen eller mixern. Det enda som behövs är att stoppa i råvarorna överst och ladda receptet (i ett speciellt format som kallas FabApp), så gör apparaten resten.

Den aktuella konstruktionen består av en uppsättning sprutor som bygger upp maträtten lager för lager efter en elektronisk mall.

3D food printing will do for food what e-mail and instant messaging did for communication.

What if you could have mom's homemade apple pie sent via e-mail and printed up at home? Her apple pie becomes as close as an instant message on Facebook.

(Mästerkocken Homaro Cantu som själv skrivit ut sushi på en av sina restauranger!)

Närmare än så här kommer vi väl inte för närvarande Star Treks replikator, för 3d-skrivaren kan även användas för att t.ex. skapa produkter i hemmet eller på fabriken, som i värstingexemplet att tillverka en hel bil (Urbee). Det finns även en 3d-skrivare på rymdstationen ISS som bl.a. skriver ut reservdelar.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

I hemmiljö låter inte detta som någon bra idé. Det lär ta längre tid att diska apparaten med alla sprutorna efter måltiden än vad man sparar på matlagningen. Sen låter det aptitligare med naturligt tillagad mat än att först mala råvarorna och sedan bygga ihop dem igen.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...