Jump to content

Superrymdteleskopet James Webb har fått klartecken att utvecklas vidare


Nyhet
 Share

Recommended Posts

BildDet extremt dyra teleskopet från NASA som riskerade att stoppas på grund av skyhöga utvecklingskostnader (f.n. 9 miljarder dollar!) har nyligen fått klartecken av den amerikanska kongressen att färdigställas. Det 7 ton tunga jättelika teleskopet är det dyraste vetenskapliga projekt som någonsin genomförts i USA, och då är ändå inte de väsentlig bidragen från ESA (10 %) och Canadian Space Agency inräknade. Med teleskopet kommer man bl.a. att kunna se följande: det första ljuset tändas i universum, stjärnor och planeter födas i stoftmoln, solsystem och de första galaxerna bildas och indirekta tecken på liv (genom planeternas atmosfärer).

Spegeln är på 6,5 meter och består av 18 segment täckta med ett tunt lager guld, och drivs av 100 motorer. Spegeln består av det extremt dyra materialet beryllium och slipas med en enorm precision, ned till en atomdiameters tolerans! Instrumenten ombord levereras huvudsakligen av ESA. Teleskopet skyddas mot värmen av en sköld stor som en tennisplan.

James Webb-teleskopet kommer att placeras i lagrangepunkt 2 (EML-2) på 1,5 miljoner km avstånd från jorden. Uppskjutningsdatumet är planerat till 2018.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

Jag antar att det ska vara 1.5 miljoner kilometers avstånd från Jorden? J.

Vad har du fått det ifrån att man använder decimalpunkt? Decimalpunkt kan användas för att gruppera i tusental (alltså t.ex. 1.500.000 km avstånd). Decimalpunkt har däremot i engelskan samma funktion som decimalkomma i svenskan, vilket ibland kan förvilla.

Från Wikipedia: "JWST kommer att ligga i omloppsbana runt solen i en av jordens lagrangepunkter (L2) på ca 1,5 milj km avstånd från jorden."

Edited by Fleetadmiral
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...