Gå till innehåll
Nyhet

Nasa överväger en asteroidinfångning i början av 2020-talet

Rekommenderade inlägg

asteroid_capture_mission_thumb_130331.jp

 

Genom att fånga in en asteroid, som ligger nära jorden, och dra den till en bana runt månen får astronauter och forskare unika möjligheter att studera asteroiden på nära håll, säger förespråkarna.

 

Projektet, som väntas kosta motsvarande runt 17 miljarder kronor, går ut på att placera en liten asteroid i en vid bana runt månen till ungefär 2025.

 

Erfarenheterna och kunskaperna som samlas in från månasteroiden kommer att vara ovärderliga vid framtida bemannade expeditioner till andra närliggande asteroider, Marsmånarna Phobos och Deimos, och någon gång till det stora asteroidbältet.

 

Källa Källa 2

 

[ Till originalnyheten ]

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hm, varför då? Månen är både mindre och längre bort. Om man hittar en asteroid som kommer närmare jorden än månen så är det väl bra mycket lättare.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan det bero på att dragningskraften till Jorden är större och att det då blir mycket svårare att få den i rätt omloppsbana?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Helt rätt Pjotr'k! Man har ju inte tänkt sig att ta en asteroid som bara råkar passera jorden eller månen, utan hämta den en bra bit bort och fånga in den och sedan bogsera den. När man väl är framme vid Månen placerar man den i omloppsbana med en hastighet på runt 6000 km/t (dvs. under flykthastigheten men över sjunkhastigheten). På Jorden skulle man behöva accelerera asteroiden till 29 000 km/t för att hamna i omloppsbana, vilket förstås kräver mycket mer energi. Sedan finns kanske alltid risken att den så småningom faller ner mot jorden... inte så roligt för oss.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu

×