Gå till innehåll
Nyhet

Ett gigantiskt kometnedslag på Mars nästa år kan leda till att planeten terraformas

Rekommenderade inlägg

Bild[Nedanstående var ett aprilskämt, men det enda som egentligen är osant är att kometen inte kommer att slå ner på Mars, utan passera på några tusen kilometers avstånd. Se Källa nedan]

 

I oktober nästa år kommer kometen Comet 2013 A1 med stor sannolikhet att slå ner på Mars. Kometens kärna är mellan 1 till 3 km i diameter, och rör sig med mycket hög hastighet, ca. 56 km/s. Vid ett nedslag kommer kometen att avge en energi som ungefär motsvarar den energi som utvecklades av kometen som utrotade dinosaurierna på jorden för 65 miljoner år sedan.

 

Nedslaget betyder visserligen med stor sannolikhet slutet för Nasa:s Marsprogram (med befintliga farkoster på ytan), men kommer att förändra planeten i grunden, och på ett sätt som närmast kan liknas vid en första terraformning. Nedslaget kommer nämligen att kasta upp stora mängder stoft, sand, vatten och annat material till atmosfären. Resultatet blir ett mycket varmare och våtare Mars än vi har idag. På sikt kan det innebära ett Mars som är mer likt jorden, och betydligt angen??mare att besöka för framtida rymdfarare.

 

mars_impact_cut_130331.jpg

 

Källa

 

[ Till originalnyheten ]

Redigerad av Nyhet

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

De senaste beräkningarna tyder på att kometens diameter var ungefär 5 km (beräknat utifrån den 180 km stora Chicxulubkratern i Mexiko, och efter mängden iridium som avsattes i kratern). Att det var en komet är också nytt. Tidigare trodde man att det var en asteroid, men förhållandet mellan kraterdiametern och mängden iridium stämmer inte för en (långsam större) asteroid (anser man), utan betydligt bättre för en (snabbgående mindre) komet.

Redigerad av Fleetadmiral

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Var med i konversationen

Du kan skriva ett inlägg nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att skriva inlägg med ditt konto.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Inklistrad som formaterad text.   Klistra in som klartext istället

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa nytt...