Jump to content

Ett gigantiskt kometnedslag på Mars nästa år kan leda till att planeten terraformas


Nyhet

Recommended Posts

Bild[Nedanstående var ett aprilskämt, men det enda som egentligen är osant är att kometen inte kommer att slå ner på Mars, utan passera på några tusen kilometers avstånd. Se Källa nedan]

 

I oktober nästa år kommer kometen Comet 2013 A1 med stor sannolikhet att slå ner på Mars. Kometens kärna är mellan 1 till 3 km i diameter, och rör sig med mycket hög hastighet, ca. 56 km/s. Vid ett nedslag kommer kometen att avge en energi som ungefär motsvarar den energi som utvecklades av kometen som utrotade dinosaurierna på jorden för 65 miljoner år sedan.

 

Nedslaget betyder visserligen med stor sannolikhet slutet för Nasa:s Marsprogram (med befintliga farkoster på ytan), men kommer att förändra planeten i grunden, och på ett sätt som närmast kan liknas vid en första terraformning. Nedslaget kommer nämligen att kasta upp stora mängder stoft, sand, vatten och annat material till atmosfären. Resultatet blir ett mycket varmare och våtare Mars än vi har idag. På sikt kan det innebära ett Mars som är mer likt jorden, och betydligt angen??mare att besöka för framtida rymdfarare.

 

mars_impact_cut_130331.jpg

 

Källa

 

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

De senaste beräkningarna tyder på att kometens diameter var ungefär 5 km (beräknat utifrån den 180 km stora Chicxulubkratern i Mexiko, och efter mängden iridium som avsattes i kratern). Att det var en komet är också nytt. Tidigare trodde man att det var en asteroid, men förhållandet mellan kraterdiametern och mängden iridium stämmer inte för en (långsam större) asteroid (anser man), utan betydligt bättre för en (snabbgående mindre) komet.

Edited by Fleetadmiral
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...