Jump to content

Star Trek i P4 Extra idag


Nyhet
 Share

Recommended Posts

Berättelsen om den amerikanske lokalpolitikern som entledigade sig på klingonska har blivit en stor nyhet i USA, och nu har den även nått Sverige!

 

Vill du veta mer om den här berättelsen så kan du lyssna på P4 Extra i eftermiddag (omkring klockan 14.50), där det kommer att pratas dels specifikt om den här storyn, men också om Star Trek och det klingonska språket i allmänhet.

 

Uppdatering: Nu kan du lyssna på inslaget på P4 Extras hemsida.

 

Källa

 

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

Kul inslag.

Samtidigt väckte det en hel del andra frågor:

1. Jag tyckte mig höra svensk accent när du talade klingon. Jag antar att skådespelarna som talar språket i serier och filmer har en viss engelsk accent oftast. Så frågan lyder: finns det någon standardaccent för språket? Är den i sådant fall baserad på Okrand? Någon viss skådespelare? Lloyd från Star Trek 3? Och så vidare.

2. Hur lång tid tog det dig att lära dig språket? Du säger att du startade 2008 och en av få som talar det i Sverige. Fem-sex år är ganska kort tid för att lära sig ett språk, som jag antar du mest har ägnat fritidsstudier åt. Så hur omfattande är språket när det gäller ordförråd och grammatik?

3. Hur mycket klingon kan du? Både skrift- och talspråk? Hur stort är ditt ordförråd i förhållande till antalet ord som finns? Vilka kunskapsluckor har du om några?

Edited by Aike
Link to comment
Share on other sites

1. Lite svårt att säga. Många skulle säga att standarduttalet är såsom det beskrivs i The Klingon Dictionary. Andra skulle peka på Marc Okrand, och andra på Christopher Lloyd.

Personligen tycker jag att Spice Williams och Todd Bryant i Star Trek V är de som är bäst att gå på.

2. Började egentligen lite smått år 2006, och det går ganska fort att lära sig den grundläggande grammatiken. Dock var jag fortfarande beroende av ordböcker, prefixlistor och suffixlistor.

Sedan är det värt att påpeka att påpeka att klingonska på många sätt är enklare att lära sig än något naturligt språk. Jag har lagt betydligt mer tid på att lära mig franska än på att lära mig klingonska, men ändå känns min franska betydligt mindre komplett. Framför allt så är klingonska väldigt regelbundet, medan franska tvärt vägrar vara regelbundet.

3. Kan både tal och skrift. Vanligtvis skriver jag med latinska bokstäver, och jag har lite svårt för skriftspråket pIqaD, men det går också med lite ansträngning.

Tror det finns omkring 2000 rotord (och omkring 3000 om man också räknar med vanliga flerordsuttryck, såsom tlhIngan wo' ("klingonska imperiet") och tlhIngan Hol ("klingonska språket"), och jag uppskattar att jag kan omkring 80 procent av dem, fast det finns vissa som jag måste tänka till lite för att komma ihåg ord. Om jag exempelvis vill komma ihåg ordet för "att vara förlegad" så kanske det inte går på en gång, men om jag tänker efter så kommer jag ihåg Azetbur's citat notlh veS. ("Krig är förlegat."), och då vet jag att notlh är ordet jag söker.

Ungefär samma sak med olika prefix och suffix.

Link to comment
Share on other sites

Osäker om intresset är riktigt så stort, men är det någon som är nyfiken på något så är det bara att fråga på :)

Något man eventuellt skulle kunna göra är att skapa ett underforum i "Arter & Grupperingar" som heter "Språk & Xenolingvistik" eller dylikt. Även om klingonska är det enda riktigt officiella Star Trek-språket så finns det ju en hel del intressant material om både vulcanska och romulanska, och sedan finns det ju rätt många språk som åtminstone har en del fraser som kan vara kul att lära sig (typ "Peldar joi!" (bajoransk tacksamhetshöghetshälsning) och "koledru venari" ("tjuvheder" eller "heder tjuvar emellan").

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...