Jump to content

Paramount och CBS stämmer Axanar Productions


Nyhet
 Share

Recommended Posts

2015 går mot sitt slut, och med det välkomnar vi jubileumsåret 2016 och den trettonde Star Trek-filmen. Många trekkies ser även fram emot en av årets stora fanproduktioner, långfilmen Axanar, som förtäljer berättelsen om ett historiskt slag i Federationens historia. Nu stämmer Paramount Pictures produktionslaget Axanar Productions för upphovsrättsbrott.

 

Bilden ovan kommer från den kritikerrosade låtsasdokumentären Prelude to Axanar, som förklarar den historiska bakgrunden till Slaget vid Axanar och som producerades för att skapa intresse för den kommande långfilmen Axanar. Filmen har setts fler än 1,6 miljoner gånger på YouTube, och fler än tiotusen fans uppskattas ha bidragit till filmens olika crowdfunding-kampanjer, som tillsammans har samlat in mer än en miljon dollar.

 

Axanar Productions har vid flera tillfällen distanserat sig från begreppet "fanfilm", och föredrar begreppet "självständig Star Trek-film" för att reflektera den kommande filmens produktionskvalité och det faktum att såväl produktionslaget som skådespelarna behandlar arbetet som ett jobb snarare än en hobby.

 

En avsevärd andel av de insamlade pengarna har gått till skapandet av filmstudion Ares Studios, som Axanar Productions planerar att använda för att skapa fler Star Trek-filmer och andra science-fiction-produktioner efter att Axanar har släppts. Detta har lett till kritik från en del som menar att produktionsbolaget utnyttjar fansens pengar för att främja sina egna karriärer, och för att investera i resurser och infrastruktur som kommer att förbli i deras ägo även efter att projektet avslutas.

 

Kanske är det bland annat därför som Paramount Pictures Corporation och CBS Studios Inc. - som i flera årtionden har tolererat fanproduktioner - nu väljer att kalla Axanar Productions inför domstol. Enligt en stämningsansökan daterad 29 december 2015 hävdar filmbolaget att Axanar Productions såväl direkt som indirekt har brutit mot deras upphovsrättsskyddade material, från karaktärer och platsnamn till likheter i produktionens estetik och upplägg.

 

axanar_sta_mningsansa_kan_151230.jpg

 

Paramount och CBS kräver att Axanar Productions upphör med produktionen av Axanar samt all försäljning eller marknadsföring av Star Trek-relaterade verk. Därutöver ber de domstolen att bevilja en skadeersättning på upp till 150 000 dollar för uppsåtlig upphovsrättskränkning, samt rättegångskostnader som kan höja notan avsevärt.

 

Det är sannolikt att parterna kommer att förhandla om ett lindrigare straff utanför domstolen, men detta kan komma att bli ett precedensfall som avskräcker andra från att skapa fanproduktioner baserade på Star Trek. Amerikansk upphovsrättslag kräver att varumärkesägare aktivt försvarar sin intellektuella egendom. Om detta ej görs kan varumärket betraktas som övergett, och kan även degenereras till ett varumärkesord som vem som helst får använda, även kommersiellt.

 

Det är inte första gången som CBS har yttrat sitt missnöje med produktionen, och i fjol ändrade Star Trek: Axanar namn i hopp om att detta skulle lindra konflikten. Andra fanproduktioner (såsom Star Trek: Elokomin) följde deras exempel, men nu är det många som frågar sig om detta kommer att räcka i längden, eller om fler fanproduktioner kommer att vara tvungna att lägga ner.

 

Källa Källa 2

 

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

Tjänar de pengar på fanfilmerna, tycker jag CBS och Paramount gör helt rätt. Skaparna till sådana fanproduktioner åker snålskjuts på andra företags och människors skapelser.

 

Samtidigt vore det trist om välgjorda fanproduktioner skulle ställas in förstås...

Link to comment
Share on other sites

Ja, jag är själv väldigt kluven. Jag har varit väldigt bekymrad över hur Axanar har utökat sin budget flera gånger och hur de spenderat pengarna. Samtidigt har de lagt ner ett enormt bra jobb på det här projektet, och jag tycker att det är väldigt lågt att sänka det när det är så långt gånget.

 

Sedan så är det ju väldigt svårt att säga vad som har skett bakom kulisserna. Kanske har de fått en varning tidigare, kanske inte.

Edited by loghaD
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...