Jump to content

Dokument från 1987: Worf skulle ursprungligen ha hetat Kohrbek


Nyhet

Recommended Posts

kohrbek_170113.jpg

Minns ni Parallels, TNG-avsnittet där Worf hoppar från en verklighet till en annan? I slutändan hamnar han ombord ett skepp där han finner sig omgiven av flera versioner av sig själv, med olika uniformsfärger och hårstilar. Nu påpekar ett nyutgivet dokument om ett annat sätt som de hade kunnat skilja sig åt: Deras namn.

 

I år fyller Star Trek: The Next Generation 30 år, och det markerar Roddenberry Entertainment genom att dela med sig av dokument från sitt enorma arkiv, med allt från manus och produktionsfoton till PM och CV:n. På deras hemsida kan man till exempel läsa två olika revisioner av en tidig seriebibel för regissörer och manusförfattare, samt korrespondens mellan Gene Roddenberry och flera andra parter angående avsnitten When the Bough Breaks och Where No One Has Gone Before.

 

Dokumenten belyser hur mycket ett avsnitt eller till och med en TV-serie kan förändras under förproduktionens gång, men om man inte riktigt känner för att läsa 120 sidor av annoterade riktlinjer så kan man se ganska stora skillnader i ett enda stycke. I en bild som Roddenberry Entertainment lade upp på sin Facebook-sida igår får vi läsa en kort beskrivning (daterad den 1 januari 1987) av en scen som aldrig nådde våra TV-skärmar, där en mäktig livsform som kallar sig "Diana" hotar att skicka en grupp med livsfarliga jägare efter Wesley om kommendör Picard inte skickar en grupp av sina officerer för att delta i en dödlig "jakt". De som valdes för uppdraget var kommendörkapten Riker, Geordi, säkerhetschefen Macha och en klingonsk stjärnflotteofficer: Kohrbek.

 

Det har länge varit känt att Tasha Yar under en lång tid skulle kallas "Macha", men en snabb googling tyder på att namnet "Kohrbek" har varit helt okänt i många år. Detta stycke skulle dessutom kunna utgöra ett av de allra tidigaste omnämnandena av den karaktär som tids nog skulle bli Worf, en sent påkommen karaktär som slutligen skulle bli den Star Trek-karaktär som har fått mest skärmtid, med hela 11 säsonger och 278 avsnitt på sitt CV. Enligt The Star Trek: The Next Generation Companion av Larry Nemecek föreslogs karaktären för första gången av Robert Justman under ett möte den 18 oktober 1986, där han beskrev honom som en "klingonsk marinsoldat".

 

"Kohrbek" är ett intressant namn, då det till skillnad från "Worf" påminner börjar på k och påminner en hel del om tidigare etablerade klingonska namn, såsom Kang, Kor, Koloth, Korax och Kahless. Samtidigt så var ju Worf en mycket unik klingon, så det kanske är passande att han fick ett unikt namn.

 

Vad tycker du själv? Är du glad att vi slapp stifta bekantskap med herr Kohrbek, eller var bytet ett av Star Trek-historiens värsta klavertramp? Hör gärna av dig med din åsikt på vårt forum!

 

Källa

 

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

Så intressant! Jag har nog svårt att tänka mig något annat än Worf, men hade jag bara vetat om Khorbek, skulle jag nog tycka det var konstigt med Worf. Som du säger är ju Worf ett mer unikt namn.

Även om många tunga klingonska namn börjar på K, kanske för att hedra Kahless för att ha störtat de klingonska gudarna, så finns det namn på andra bokstäver som fått ge tydliga avtramp i den klingonska historien. Jag tänker särskilt på Chang, Martok och Gowron, men även på Duras (även om han inte var särskilt god). Worf får väl också sägas ha gjort stort avtryck i den klingonska historien, så han är i gott sällskap. 

Link to comment
Share on other sites

Ja, det är ju allmänt ganska svårt att föreställa sig en ikonisk karaktär med ett annat namn än just det som de blev ikoniska med; oavsett vad man hade tyckt om man fick välja mellan de två namnen år 1987 så kommer Worf alltid att vara just Worf för oss, på gott och ont.

 

Sedan är det ganska trevligt att ha varierade namntraditioner; det får kulturen att kännas mer rik. Det finns ju ganska många jordiska språk och nationaliteter som vi inte har sett i Star Trek än, så varför inte utomjordiska?

 

kanske för att hedra Kahless för att ha störtat de klingonska gudarna

Det är Kortar du tänker på, men där har vi ju också ett k-namn ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...