Gå till innehåll
Nyhet

Dokument från 1987: Worf skulle ursprungligen ha hetat Kohrbek

Rekommenderade inlägg

kohrbek_170113.jpg

Minns ni Parallels, TNG-avsnittet där Worf hoppar från en verklighet till en annan? I slutändan hamnar han ombord ett skepp där han finner sig omgiven av flera versioner av sig själv, med olika uniformsfärger och hårstilar. Nu påpekar ett nyutgivet dokument om ett annat sätt som de hade kunnat skilja sig åt: Deras namn.

 

I år fyller Star Trek: The Next Generation 30 år, och det markerar Roddenberry Entertainment genom att dela med sig av dokument från sitt enorma arkiv, med allt från manus och produktionsfoton till PM och CV:n. På deras hemsida kan man till exempel läsa två olika revisioner av en tidig seriebibel för regissörer och manusförfattare, samt korrespondens mellan Gene Roddenberry och flera andra parter angående avsnitten When the Bough Breaks och Where No One Has Gone Before.

 

Dokumenten belyser hur mycket ett avsnitt eller till och med en TV-serie kan förändras under förproduktionens gång, men om man inte riktigt känner för att läsa 120 sidor av annoterade riktlinjer så kan man se ganska stora skillnader i ett enda stycke. I en bild som Roddenberry Entertainment lade upp på sin Facebook-sida igår får vi läsa en kort beskrivning (daterad den 1 januari 1987) av en scen som aldrig nådde våra TV-skärmar, där en mäktig livsform som kallar sig "Diana" hotar att skicka en grupp med livsfarliga jägare efter Wesley om kommendör Picard inte skickar en grupp av sina officerer för att delta i en dödlig "jakt". De som valdes för uppdraget var kommendörkapten Riker, Geordi, säkerhetschefen Macha och en klingonsk stjärnflotteofficer: Kohrbek.

 

Det har länge varit känt att Tasha Yar under en lång tid skulle kallas "Macha", men en snabb googling tyder på att namnet "Kohrbek" har varit helt okänt i många år. Detta stycke skulle dessutom kunna utgöra ett av de allra tidigaste omnämnandena av den karaktär som tids nog skulle bli Worf, en sent påkommen karaktär som slutligen skulle bli den Star Trek-karaktär som har fått mest skärmtid, med hela 11 säsonger och 278 avsnitt på sitt CV. Enligt The Star Trek: The Next Generation Companion av Larry Nemecek föreslogs karaktären för första gången av Robert Justman under ett möte den 18 oktober 1986, där han beskrev honom som en "klingonsk marinsoldat".

 

"Kohrbek" är ett intressant namn, då det till skillnad från "Worf" påminner börjar på k och påminner en hel del om tidigare etablerade klingonska namn, såsom Kang, Kor, Koloth, Korax och Kahless. Samtidigt så var ju Worf en mycket unik klingon, så det kanske är passande att han fick ett unikt namn.

 

Vad tycker du själv? Är du glad att vi slapp stifta bekantskap med herr Kohrbek, eller var bytet ett av Star Trek-historiens värsta klavertramp? Hör gärna av dig med din åsikt på vårt forum!

 

Källa

 

[ Till originalnyheten ]

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Så intressant! Jag har nog svårt att tänka mig något annat än Worf, men hade jag bara vetat om Khorbek, skulle jag nog tycka det var konstigt med Worf. Som du säger är ju Worf ett mer unikt namn.

Även om många tunga klingonska namn börjar på K, kanske för att hedra Kahless för att ha störtat de klingonska gudarna, så finns det namn på andra bokstäver som fått ge tydliga avtramp i den klingonska historien. Jag tänker särskilt på Chang, Martok och Gowron, men även på Duras (även om han inte var särskilt god). Worf får väl också sägas ha gjort stort avtryck i den klingonska historien, så han är i gott sällskap. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, det är ju allmänt ganska svårt att föreställa sig en ikonisk karaktär med ett annat namn än just det som de blev ikoniska med; oavsett vad man hade tyckt om man fick välja mellan de två namnen år 1987 så kommer Worf alltid att vara just Worf för oss, på gott och ont.

 

Sedan är det ganska trevligt att ha varierade namntraditioner; det får kulturen att kännas mer rik. Det finns ju ganska många jordiska språk och nationaliteter som vi inte har sett i Star Trek än, så varför inte utomjordiska?

 

kanske för att hedra Kahless för att ha störtat de klingonska gudarna

Det är Kortar du tänker på, men där har vi ju också ett k-namn ;)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ah, så var det kanske. Visst nämndes Kortar i något VOY-avsnitt (Barge of the dead?), att han fått ett svårt straff för något? Var det för att ha dödat gudarna?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu

×