Gå till innehåll

Axanar-fallet är över: CBS/Paramount och Axanar Productions enas om ett förlikningsavtal


Nyhet

Rekommenderade inlägg

Skärmdump från ny trailer för fanfilmen Axanar, via BuzzFeed: https://www.facebook.com/BuzzFeedEntertainment/videos/1083699491675717/

Efter mer än ett år av strider om fanfilmen Axanar rapporterar The Hollywood Reporter nu att parterna har enats av ett förlikningsavtal, som kommer att tillåta svaranden att gestalta den planerade filmens handling, fast nedkortad och "med omfattande ändringar".

 

Det var den 29 december 2015 som Star Trek-ägarna CBS och Paramount lämnade in en stämningsansökan mot Axanar Productions, skaparna av låtsasdokumentären Prelude to Axanar, som i sin tur var tänkt som ett smakprov på deras planerade långfilm, Axanar. Filmen - som Axanar Productions beskrevs som "den första professionellt producerade självständiga Star Trek-filmen" - var tänkt att gestalta berättelsen om Garth of Izar (från TOS-avsnittet Whom Gods Destroy) och hans legendariska seger mot det klingonska imperiet i slaget om Axanar. För att åstadkomma detta samlade Axanar Productions in uppemot 1,5 miljoner dollar, mestadels genom gräsrotsfinansieringssidorna Kickstarter och Indiegogo.

 

I sin ursprungliga stämningsansökan uppger CBS och Paramount att Axanar Productions både direkt och indirekt har inkräktat på otaliga upphovsrättsskyddade inslag i Star Trek-franchisen, och även att de hade dragit en direkt ekonomisk vinning av detta, bland annat genom att betala ut löner till produktionslaget och genom att investera i en studiobyggnad som skulle kunna användas till framtida vinstdrivande filmprojekt.

 

Sedan dess har mycket hänt. Axanar Productions yrkade på avslag, men nekades. I maj uppgav JJ Abrams att tvisten snart skulle vara över, men kort därefter kom Axanar Productions med en genstämning och CBS och Paramount uppdaterade sin stämningsansökan. I juni publicerade CBS och Paramount nya riktlinjer för fanfilmer, vilket väckte starka reaktioner från fanfilmsskapare.

 

https://www.startrekdb.se/nyheter/bilder/riktlinjer_fa_r_fanfilmer_160623.jpg

Många fanproduktioner har valt att lägga ner sedan CBS och Paramount i juni förra året släppte officiella riktlinjer för fanfilmer.

 

Under de senaste månaderna har parterna träffats i rätten för depositioner, samt för att enas om frågor att ställa till potentiella jurymedlemmar och debattera om vilken bevisning som skulle presenteras för juryn.

Så sent som den 3 januari avslog domaren Gary Klausner bägge parternas motioner om så kallad "summary judgment", som hade kunnat avgöra hela eller delar av tvisten utan behov av en juryrättegång. Detta beslut innebar en salig blandning av goda och dåliga nyheter för bägge parter, men det var mestadels negativt för Axanar Productions, då domaren bland annat förklarade att Axanar-verken inte täcktes av fair use, fann att Axanar-verken innefattade upphovsrättsskyddade inslag och fann att Axanar-verken var objektivt avsevärt lika målsägandens upphovsrättsskyddade Star Trek-verk. Dock fann han fortfarande att tvisten behövde presenteras för en jury, som bland annat skulle bedöma huruvida Axanar Productions' huvudman Alec Peters uppsåtligt gjort intrång i upphovsrätten, samt huruvida Axanar-verken är subjektivt lika de upphovsrättsskyddade Star Trek-verken.

 

klausner_summary_judgment_170120.jpg

Domare Gary Klausner avslog bägge parternas motioner om "summary judgment".

 

Således syntes allt vara upplagt för att inleda juryrättegången, som var schemalagd att starta den 31 januari. Det såg ut att bli en lång och utdragen process, inte minst eftersom Axanar Productions hade yttrat intresse av att överklaga en eventuell fällande dom. Fallet tog dock en ny - och troligtvis sista - vändning igår, när CBS och Parmount i ett gemensamt uttalande med Axanar Productions och Alec Peters förklarade att parterna hade enats om ett förlikningsavtal:

 

"Paramount Pictures Corporation, CBS Studios Inc., Axanar Productions, Inc. och Alec Peters är glada att rapportera att rättstvisten räramde Axanars film Prelude to Axanar och deras planerade film Axanar nu är löst. Axanar och herr Peters tillkännager att ingendera av filmerna var godkänd av Paramount eller CBS, och att bägge verken överskred gränser för vad som är acceptabelt för CBS och Paramount i förhållande till upphovsrättslagstiftning.

 

Axanar och herr Peters har gått med på att göra omfattande ändringar till Axanar för att lösa den här tvisten, och har även försäkrat upphovsrättsägarna om att framtida Star Trek-fanfilmer som produceras av Axanar eller herr Peters kommer att överensstämma riktlinjerna för fanfilmer som publicerades av CBS och Paramount i juni 2016.

 

Paramount och CBS fortsätter att vara stora anhängare av fan fiction och fans' kreativitet. De uppmuntrar amatörfilmskapare att uppvisa sin passion för Star Trek. Paramount och CBS kommer ej att misstycka till, eller juridiskt motsätta sig, Star Trek-fanfilmer som är icke-professionella, amatörskapade och i övrigt lever upp till riktlinjerna, som finns att läsa på http://www.startrek.com/fan-films. Paramount och CBS hoppas att Star Trek-fans, med sin outtömliga kreativitet och passion, kommer att 'leva länge och väl'."

 

Axanar Productions har även givit ut ett eget uttalande, där de förklarar några av villkoren för förlikningen:

 

  • Axanar Productions får fortsätta att distribuera Prelude to Axanar annonsfritt via YouTube.
  • Axanar Productions får gestalta sin planerade berättelse om Axanar, men inte som långfilm. Istället kommer berättelsen att omarbetas till en kortfilm i två delar à 15 minuter.

 

I ett mail som har gått ut till produktionens donatorer tillkännager de några ytterligare villkor:

 

  • Axanar Productions får inte bedriva någon offentlig gräsrotsfinansieringskampanjer för produktionen av den kommande kortfilmen, t.ex. via Kickstarter eller Indiegogo. Private donationer kommer eventuellt att accepteras. Axanar Productions arbetar med att ta fram alternativa metoder för att finansiera produktionen.
  • Prelude to Axanar-skådespelarna Richard Hatch, Gary Graham, Kate Vernon och J.G. Hertzler får även medverka i den kommande kortfilmen. Dock får inga övriga skådespelare som har framträtt i officiella Star Trek-produktioner figurera i kortfilmen.
  • Produktionslaget får inte ta emot någon finansiell ersättning för sitt arbete med kortfilmen.

 

Axanar Productions berättar även att det fortfarande finns "några juridiska detaljer som kräver vår omedelbara uppmärksamhet under de kommande sextio dagarna". Efter att dessa detaljer är omhändertagna kommer det tänkta långfilmsmanuset att omarbetas för att passa det nya formatet, och förproduktionsfasen kommer också att börja om från början.

 

Det är ännu oklart vad som kommer att hända med Axanar Productions' studiobyggnad. Det är även oklart vad som kommer att hända med tidigare färdigställt material från den planerade långfilmen, exempelvis "the Vulcan scene", som redan finns att se på YouTube.

 

axanar_ares_studios_170121.jpg

Ares Studios var tänkt att användas som en språngbräda för framtida filmproduktioner. (bild via AxanarProductions.com)

 

Vi har sagt det förut, men nu verkar det faktiskt vara bekräftat: Slaget om Axanar är nu över. Slaget om Axanar kan nu börja.

 

Källa Källa 2

 

[ Till originalnyheten ]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Var med i konversationen

Du kan skriva ett inlägg nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att skriva inlägg med ditt konto.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Inklistrad som formaterad text.   Klistra in som klartext istället

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...