Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

CBS och Paramount publicerar riktlinjer för fanfilmer

riktlinjer_fa_r_fanfilmer_160623.jpg

Så är dagen kommen: CBS och Paramount Pictures har idag gått ut med officiella riktlinjer för fanfilmer. Detta är någonting som många fans har bett om i flera år, men Star Trek-ägarna har fått mycket kritik i sociala medier från fans som tycker att de nya riktlinjerna är för stränga.

 

Idag släppte CBS och Paramount Pictures riktlinjer för fanfilmer, som tidigare utlovats. I ett pressmeddelande skriver de att detta är ett sätt för bolagen att visa sin uppskattning för fanfilmer genom att föra dem tillbaka till sina rötter, och på så sätt uppmuntra innovation och firanden av Star Trek som kulturellt fenomen.

 

Allt detta är sannolikt en direkt konsekvens av deras rättstvist mot Axanar Productions, som ligger bakom en av de mest ambitiösa fanfilmerna någonsin. Men riktlinjerna lär få mer långtgående konsekvenser än så, då de utöver begränsningar kring finansiering och betalning också lägger fram krav på bland annat längd och vilka som får medverka. Så här står det om fanproduktioners längd:

 

"Fanproduktionen måse vara mindre än 15 minuter lång för en enskild, fristående berättelse, och ej längre än två delar, avsnitt eller delar, som ej får överskrida mer än 30 minuter totalt, utan fler säsonger, avsnitt, delar, uppföljare eller nyinspelningar."

 

Detta krav skulle till exempel ha förhindrat lågbudgetfilmen Horizon från att skapas, eftersom denna är drygt 100 minuter lång. Det lär även sätta stopp för fanserier såsom Star Trek: Phase II och Star Trek Continues, eftersom dessa består av flera avsnitt, som alla i regel är mer än 50 minuter långa.

 

 

 

En annan detalj som kommer att påverka fanfilmer enormt är det faktum att riktlinjerna förbjuder tidigare Star Trek-skådespelare från att vara med i fanfilmer:

 

"Fanproduktioner måste vara riktiga fanproduktioner, vilket vill säga att skapare, skådespelare och alla andra deltagare måste vara amatörer, inte får betalt för sina tjänster, och inte är nuvarande eller tidigare anställda för någon Star Trek-serie, film, DVD-produktion eller för någon av CBS och Paramount Pictures' licensinnehavare."

 

chris_doohan_star_trek_continues_160623.jpg

James Doohans son, Chris Doohan, spelar Scotty i fanserien Star Trek Continues, men han har också varit med i flera officiella Star Trek-filmer.

 

Ytterligare en regel som lär få stora efterverkningar är en övre gräns på 50 000 dollar (ca. 440 000 kronor) för finansiering. På senare år så har gräsrotsfinansiering gett fanfilmer större och större budget, vilket har lett till fanfilmer med kvalitet som närmar sig officiella produktioner.

 

CBS och Paramount beskriver dessa som "riktlinjer för att undvika misstycke", och att de inte kommer att misstycka till, eller väcka åtal mot, fanproduktioner som följer dessa riktlinjer. Det står ingenstans att de kommer att slå ner varje projekt som bryter mot någon av reglerna, men detta är ändå en markering som lär avskräcka många fans från att starta upp nya projekt.

 

Du kan läsa riktlinjerna i sin helhet på startrek.com/fan-films. På onsdag (29 juni) kommer Jordan Hoffman att diskutera riktlinjerna i ENGAGE:The Official Star Trek Podcast, tillsammans med John Van Citters, som är biträdande chef för produktutveckling på CBS Consumer Products.

Senast i forumet

Bokutgivningar

Augusti 2021:
September 2021:

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter