Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Paramount och CBS stämmer Axanar Productions

2015 går mot sitt slut, och med det välkomnar vi jubileumsåret 2016 och den trettonde Star Trek-filmen. Många trekkies ser även fram emot en av årets stora fanproduktioner, långfilmen Axanar, som förtäljer berättelsen om ett historiskt slag i Federationens historia. Nu stämmer Paramount Pictures produktionslaget Axanar Productions för upphovsrättsbrott.

 

Bilden ovan kommer från den kritikerrosade låtsasdokumentären Prelude to Axanar, som förklarar den historiska bakgrunden till Slaget vid Axanar och som producerades för att skapa intresse för den kommande långfilmen Axanar. Filmen har setts fler än 1,6 miljoner gånger på YouTube, och fler än tiotusen fans uppskattas ha bidragit till filmens olika crowdfunding-kampanjer, som tillsammans har samlat in mer än en miljon dollar.

 

Axanar Productions har vid flera tillfällen distanserat sig från begreppet "fanfilm", och föredrar begreppet "självständig Star Trek-film" för att reflektera den kommande filmens produktionskvalité och det faktum att såväl produktionslaget som skådespelarna behandlar arbetet som ett jobb snarare än en hobby.

 

En avsevärd andel av de insamlade pengarna har gått till skapandet av filmstudion Ares Studios, som Axanar Productions planerar att använda för att skapa fler Star Trek-filmer och andra science-fiction-produktioner efter att Axanar har släppts. Detta har lett till kritik från en del som menar att produktionsbolaget utnyttjar fansens pengar för att främja sina egna karriärer, och för att investera i resurser och infrastruktur som kommer att förbli i deras ägo även efter att projektet avslutas.

 

Kanske är det bland annat därför som Paramount Pictures Corporation och CBS Studios Inc. - som i flera årtionden har tolererat fanproduktioner - nu väljer att kalla Axanar Productions inför domstol. Enligt en stämningsansökan daterad 29 december 2015 hävdar filmbolaget att Axanar Productions såväl direkt som indirekt har brutit mot deras upphovsrättsskyddade material, från karaktärer och platsnamn till likheter i produktionens estetik och upplägg.

 

axanar_sta_mningsansa_kan_151230.jpg

 

Paramount och CBS kräver att Axanar Productions upphör med produktionen av Axanar samt all försäljning eller marknadsföring av Star Trek-relaterade verk. Därutöver ber de domstolen att bevilja en skadeersättning på upp till 150 000 dollar för uppsåtlig upphovsrättskränkning, samt rättegångskostnader som kan höja notan avsevärt.

 

Det är sannolikt att parterna kommer att förhandla om ett lindrigare straff utanför domstolen, men detta kan komma att bli ett precedensfall som avskräcker andra från att skapa fanproduktioner baserade på Star Trek. Amerikansk upphovsrättslag kräver att varumärkesägare aktivt försvarar sin intellektuella egendom. Om detta ej görs kan varumärket betraktas som övergett, och kan även degenereras till ett varumärkesord som vem som helst får använda, även kommersiellt.

 

Det är inte första gången som CBS har yttrat sitt missnöje med produktionen, och i fjol ändrade Star Trek: Axanar namn i hopp om att detta skulle lindra konflikten. Andra fanproduktioner (såsom Star Trek: Elokomin) följde deras exempel, men nu är det många som frågar sig om detta kommer att räcka i längden, eller om fler fanproduktioner kommer att vara tvungna att lägga ner.

Senast i forumet

Bokutgivningar

Det finns inga aktuella utgivningar just nu.

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter