Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Fanfilmsskapare reagerar på de nya riktlinjerna

Slaget om Axanar har tagit ännu en ny vändning. I torsdags publicerade CBS och Paramount nya riktlinjer för fanproduktioner, och fanfilmsskapare har reagerat med allt från ilska till tacksamhet, och allt från förtvivlan till apati.

 

Den starkaste reaktionen har kommit från Axanar Productions, vars rättstvist med CBS och Paramount troligtvis tvingade fram riktlinjerna. I ett nytt blogginlägg uppmanar de nu sina supportrar att gå ihop för att skada CBS' nya storsatsning på strömningstjänsten CBS All Access.

 

"Vid det här laget har du sannolikt hört att CBS och Paramount äntligen, efter fler årtionden av tystnad, har släppt en samling med riktlinjer för Star Trek-fanfilmer att följa för att undvika att bli stämda. Tyvärr skrevs de här riktlinjerna av en grupp med överkoffeinerade advokater och licensieringsanställd med föga förståelse för Star Trek-fandom. Som resultat av detta skulle de nya reglerna kunna utplåna så gott som alla tidigare och nuvarande fanfilmer och fanserier.

 

Av deras utlåtande på StarTrek.com att döma verkar CBS nästan stolta över sig själva, och tycks känna att de har gjort fansen någon form av tjänst. Och trots att artikeln i skrivande stund har fått nästan 200 kommentarer med omkring 90% negativa reaktioner så tvivlar jag på att CBS och Paramount kommer att inse hur förödande deras handlingar kommer att vara ... såvida inte vi får dem att inse det."

 

Deras plan för att motverka få dem att se detta är att uppmuntra fans att gå ihop i "kollektiv" som ska se den nya Star Trek-serien tillsammans, så att de inte behöver betala varsin prenumerationsavgift. På så sätt får Axanars fans fortfarande se den nya serien, men med mindre vinst för CBS. Axanar Productions säger att man skulle kunna minska antalet tittare med 50-85 procent på det här sättet, vilket skulle kunna motsvara flera miljoner dollar i utebliven vinst varje år. För att locka fler att gå med i den nya kampanjen har de skapat en Facebook-grupp, som i skrivande stund har strax under 500 medlemmar.

 

axanar_cbs_small_access_160625.jpg

En bild från Facebook-gruppen Project SMALL ACCESS.

 

Gruppen bakom Star Trek Continues väljer dock ett annat tillvägagångssätt. I ett meddelande på fanseriens Facebook-sida avråder huvudmannen Vic Mignogna deras följare från att bojkotta eller på annat sätt försöka försvaga CBS eller Paramount.

 

"Vi är tacksamma för det stöd vi har fått från våra fans, men det går inte att hjälpa fanproduktioner genom ilska eller hot mot CBS. De som uppmanar fans till att göra så representerar inte Star Treks ideal, och inte heller fanfilmers intressen. Den som vill sprida negativitet mot CBS får göra det någon annanstans. Det välkomnas inte här och jag har bett att alla sådana inlägg här ska raderas omedelbart.

 

Det sista vi vill är att Star Treks ägare ska säga, 'Varför lägger vi ner så mycket tid, möda och pengar på det här? Låt oss helt enkelt sätta stopp för det helt och hållet; det är inte värt vår energi."


De uppmuntrar även fans som vill veta mer att lyssna på Star Treks officiella podcast, ENGAGE, den 29 juni, då produktutvecklingschefen John Van Citters kommer att  prata om de nya riktlinjerna.

 

Axanars regissör och redigerare Robert Meyer Burnett är starkt kritisk till de nya riktlinjerna, men säger att han aldrig skulle bojkotta Star Trek.

 

 

 

Arbetslagen bakom Starship Valiant och Ambush har meddelat att de tror att de kan finna sätt att producera sina verk inom ramarna för vad riktlinjerna tillåter, och skaparna till Starship Farragut har angivit att de undersöker hur detta kommer att påverka deras produktion. Mer pessimistiskt låter det i ett meddelande på Facebook-sidan för Starship Saladin, där det står "It was fun while it lasted. :("

 

Även Gatekeeper-skaparen Thomas Dahl skriver på Facebook att den produktionen läggs på is tills vidare, men att den inte läggs ner helt. Dahl hoppas att riktlinjerna kan komma att ändras i framtiden, så att Gatekeeper kan färdigställas.

 

renegades_nichols_russ_koenig_160625.jpg

Nichelle Nichols, Tim Russ och Walter Koenig sminkas inför ett framträdande i Renegades.

 

En av de mest häpnadsväckande reaktionerna kommer från skaparna av Renegades, som skriver på Facebook att de fortsätter producera Renegades som en självständig serie, utan inslag hämtade från Star Trek. I meddelandet skriver de att Renegades alltid var menat att vara transformativt, så de kan fortsätta med relativt få ändringar.

Senast i forumet

Bokutgivningar

Oktober 2021:
November 2021:
December 2021:

DVD & Blu-ray-utgivningar

Blu-ray:
  • 15:e november -21
    Star Trek: Discovery, säsong 3
DVD Region 2:
  • 15:e november -21
    Star Trek: Discovery, säsong 3

Visa fler utgivningar ...

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter