Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Snabbsök efter personBläddra

A-D E-H I-L M-P Q-T U-X Y-Ö
Visa alla

Tim Russ

Om personen

Tim Russ föddes den 22 juni 1956 i Washington, D.C., hans stjärntecken är Kräftan. Hans fullständiga namn är Timothy Darrell Russ. Tim har två yngre syskon, en bror som heter Michael, och en syster Angela. Familjen flyttade ofta, eftersom pappan Walt Russ var officer på de amerikanska flygstridskrafter och insattes i flera baser runt jorden. Han hade alltid sin hustru Josephine och barnen med sig och när han senare avgick med pension, så var det med graden av överste.

 

När barnen växte upp, var de därför ofta tvungna att byta skolan och att vänja sig vid livet i en ny, okänd stad. Det var inte lätt för dem, men det hjälpte dem att bli självständiga och Tim säger alltid att det där obeständiga livet var den bästa förberedelsen till skådespelarens liv. Bland annat bodde familjen i Taiwan, i Filippinerna och i Turkiet, där Tim gick på Izmir High School, men innan han slutade skolan hade familjen återvänt till Förenta Staterna, där han tog studenten på Rome Academy i New York 1974.

 

Redan när han gick i skolan intresserade Tim sig mycket för musiken och började med att spela gitarren och att sjunga. Hans bror Michael spelar slagverk, och båda två uppträdde med flera jazzbander medan de var fortfarande i skolan.

 

Efter det att han hade slutat skolan, flyttade Tim till Austin, Texas, för att studera på universtitetet där, som kallas St. Edwards University. Enligt honom erbjuder det där universitetet en fantastisk utbildningslinje för dem, som vill bli skådespelare. Studenterna där lär sig allt som man behöver veta för att leda en teater eller att producera filmer. Universitetet organiserar också då och då teaterföreställningar, där studenterna arbetar tillsammans med en känd gästskådespelare. På så sätt kan studenterna få erfarenhet och lära sig mycket från gästerna. Så hände det att den unge studenten Tim Russ spelade en roll i universitetets produktion av Caligula, där gästskådespelaren var ingen annan än Leonard Nimoy. Och 2001 var det Tims tur att vara gästen på universitetets studieproduktion, en pjäs som kallas E/R.

 

Tims första riktiga jobb som skådespelare var en roll i Masterpiece Theater, i avsnittet Charlie Smith and the Fritter Tree. Tim hade inte slutat universitetet när han fick rollen som Charlies unge vän. När han pratar om det där jobbet idag, säger han att han var mycket ung då, och att när man är ung har man en otrolig massa energi och självförtroende.

 

Tim fick sin akademiska grad, en B.S., Cum Laude på St. Edwards-universitetet och fortsatte sina studier med ett stipendium på Illinois State University. Sen började han att arbeta. Först var det lättare att hitta plats som musiker. Ibland spelade och sjöng han då med ett band varje natt i samma bar, och ofta arbetade han inte bara som musiker, utan också som kypare i dessa restauranger. Men på 80-talet fick han fortfarande flera jobb som skådespelare och just innan han engagerades som Tuvok hade han lyckats att förtjäna sitt uppehälle som skådespelare i flera år. Han har inte specialiserat sig på bara ett medium, utan ägnat sig åt TV, filmer och teater, och han har också arbetat som röstskådespelare, framför allt på olika Star Trek-ljudböcker.

 

Tims musikaliska begåvning har också hjälpt honom att hitta jobb, till exempel i filmen Crossroads, där han spelar gitarren, eller när han var med i en produktion av Dream Girls, där han sjöng och dansade. Han är övertygad att en skådespelare som också är musiker och kan dansa lite, har bättre chanser, eftersom producenterna anser sådant vara en trefaldig hotelse (triple threat).

 

Tim har alltid intresserat sig för science fiction och tittade på TVs Star Trek på 1970-talet, när han var i skolan. 1987 blev han närapå engagerad som Geordi LaForge, slutligen var det bara valet mellan honom och LeVar Burton. Burton var mera känd på grund av Rötter så de bestämde sig att engagera honom, men Rick Berman var mycket imponerad av Tim och försökte hitta andra roller för honom. På TNGs sjätte säsong fick Tim slutligen rollen som terroristen Devor i avsnittet Starship Mine och flera månader senare interpreterade han en Klingon i DS9:s avsnitt Invasive Procedures. Sen kom filmen Star Trek: Generations, och när Tim arbetade att filma sina scener som en av Enterprise-B:s officerer, pratade Rick Berman med honom om den nya serien som planerades och bad Tim att försöka få jobb där. Tim ville gärna arbeta på en serie och eftersom han gillade Star Trek så var det ett mycket frestande erbjudande. Han bestämde sig att inte ta något annat jobb i tre månader, för att vara ledig när Star Trek-producenterna skulle börja med anställningsintervjuna på den nya serien. Men först letade de efter en mycket äldre skådespelare som skulle spela Tuvoks roll. Bara när de inte kunde hitta en sådan som de tyckte om, började producenterna att leta efter yngre skådespelare, och det var Tims chans. Han gick på studions intervju och engagerades nästan genast. Tim är fortfarande den enda skådespelaren som har arbetat med fyra av Star Treks fem kaptener (med Kirk i filmen Star Trek: Generations, med Picard i avsnittet Starship Mine, med Sisko i avsnittet Through the Looking Glass, där han spelar Tuvok från det alternativa universet, och naturligtvis med Janeway. Och glöm inte att han har också arbetat med kapten Harriman i Star Trek: Generations och med kapten Sulu i avsnittet Flashback!

 

Musik

Tim har aldrig inskränkat sig till att skådespela. Han har alltid arbetat som musiker också. Han sjunger ofta på Star Trek-konvent och har redan spelat in fyra CD-skivor. För flera år sedan har han börjat också med att arbeta som regissör och producer. Han har till exempel producerat filmen East of Hope Street, som vunnit olika priser på filmfestivaler, och han är regissören av Voyagers avsnitt Living Witness. Ibland skriver han också, mest tillsammans med någon annan. Han har alltid så många kreativa ideer och är så mångsidig begåvad att han måste anses mer som underhållare (entertainer) än som skådespelare. Diskografi:

  • Only a dream in Rio (1998)
  • Tim Russ (2000)
  • Kushangaza (2001)
  • Brave new world (2003)
  • 2nd thoughts (2007)

 

1999 var ett mycket viktigt år i Tims privatliv, eftersom hans dotter Madison, som kallas Maddy av föräldrarna, föddes den 9 mars. Maddys mor är Tims flickvän Jedda Roskilly, som är också hans partner och medarbetare. Till exempel har hon samproducerat med Tim talboken Bugsters!, som har vunnit en pris som den bästa talboken för barn mellan fyra och åtta år. Tim är en väldigt bra familjefader och tillbringar mycket tid med sin dotter. Jag har träffat Maddy några gånger och hon är verkligen förtjusande!

 

Trots alla sina olika aktiviteter och projekt har Tim fortfarande tid för att ägna sig åt sina hobbyer. Han intresserar sig för astronomi och har några stjärnkikare. Han vet så mycket om astronomin att han även blir intervjuad av astronomiska tidskrifter då och då! Han är sportig och spelar regelbundet basketboll. Han älskar också att dyka, och under Voyagers tredje säsong brukade Tim och Ethan Phillips ägna sig åt hängflygning på helgerna tills Tim skadade sin ankel och studion förbjöd det.

 

När Tims far blev pensionerad, bosatte sig Tims föräldrar i Sacramento. Hans syskon bor också i California, så hela den familjen är tillsammans igen. De står fortfarande mycket nära och träffas ofta. Tim brukar ta med sig några släktingar då och då när han är gäst på Star Trek-konvent.

 

TV-roller i urval

  • Brottskod: Försvunnen (avsnitt 5:12)
  • Cityakuten (11:15)
  • Navy CIS (3:22)

Artikeln är skriven av Maria Nausch. Åsikter och faktainnehåll ansvarar den enskilda författaren för.


Spelade karaktärer

Spelade Tuvok under hela Star Trek: Voyager

 

Har även medverkat som:


Bedrifter inom Star Trek

Regi

Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter