Gå till innehåll
Nyhet

Formskiftare byggs av robotar

Rekommenderade inlägg

Istället för dagens datorskärmar eller de planerade holografiska teknologierna kan vi i framtiden kanske kunna möta exakta tredimensionella avbilder som rör sig. Detta påminner ju minst sagt om hologram, men består istället av miljontals små robotar i storleken av sandkorn som svärmar och bygger upp det som skall avbildas. Seth Goldstein, professor vid Carnegie Mellon-universitetet i Pittsburgh i USA, berättar:

Det är programmerbar materia. Vi vill att den ska byta form. Om du rör på handen på ditt kontor måste 3d-kopian också röra på handen. Det är alltså mer än en bild. Målet är att åstadkomma fysisk närvaro.

Tekniken kallas för Claytronics som är ett ord skapat av orden för leranimationer (eng. clay) och elektronik (eng. electronics). Av förklarliga skäl är tekniken inte helt färdig, men de har lyckats att få robotarna att hålla ihop f??r vissa avbilder och universitetet samarbetar med Intel för att i framtiden göra materialet användbart för större och fler sammanhang.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Låter nästan lite som Replicator i SG-1 Detta vore givetvis mycket oroväckande.

intressant att du säger det, såg ett halvt avsnitt på SG1 imorse till frukosten och det handlade om just replicators, eller snarare en attcak mot ett asgardskepp av dom eller nåt :lol:

Redigerad av NX-01

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

×
×
  • Skapa nytt...