Jump to content

Varför nya Star Trek kommer att vara mer likt Star Wars än tidigare


Aike

Recommended Posts

Den nya filmen kommer på vissa sätt ha större likheter med Star Wars än TOS och annan Trek. Och man kan se det i trailern.

Varför?

Nej, det är inte för att trailern är actionfylld. Det var trailern för TNG som serie med, First Contact-trailen liksom många andra Trektrailers. Det är standard att visa de bästa actionscenerna.

Svaret är snarare för att filmen byter grundmyt helt eller till viss del, vilket som gäller kan jag inte uppenbarligen säga förrän filmen är släppt.

Star Trek i allmänhet och TOS i synnerhet bygger på den amerikanska monomyten eller enkelt uttryckt: superhjältemyten. Myten formuleras enligt Jewett and Lawrence på följande sätt (min översättning, något förenklad):

"Ett samhälle i ett harmoniskt paradis hotas av ondskan; normala institutioner misslyckas med att ta hand om hotet; en osjälvisk superhjälte dyker upp för att lösa problemet ; hjälpt av ödet återställer hans seger samhället till sitt paradistillstånd; superhjälten försvinner sedan."

Kirk och de övriga Trekkaraktärerna har inte superhjältekrafter men många avsnitt handlar om att rädda jorden eller andra planeters samhällen från ett yttre hot.

Men första trailern för den nya filmen visar på något annat. Den visar att det är en historia om hur Kirk blir hjälten i TOS och senare filmer. Detta är a Hero´s Journey-myten som alla känner igen från Star Wars. Luke blir kallad till ett äventyr och efter en massa umbäranden så blir han till sist en hjälte när han besegrar Darth Vader.

Så bara genom att titta på trailern så ser man tydligt att det finns likheter mellan filmen och Star Wars.

Nu blir det förstås inte samma karaktärer, eller miljö osv som Star Wars, men det finns klara likheter på den arketypiska nivån:

Kirk: en bråkstake som kallas till att bli en hjälte =Luke

Unge Spock: är bråkig, självisk, fast mellan två världar= Han Solo

Pike: fadersfigur för Kirk=Obi Wan (äldre Spock=Yoda fast det ser man inte i trailern, men han kommer ha en liknande funktion :) )

McCoy: Verkar inte direkt pigg på att åka ut i rymden ("Space is dark and dangerous")=C3P0

Titta på trailern så kommer ni se det:

http://www.youtube.com/watch?v=ScHxUopDlKc

En del gamla trekkers kommer inte gilla det här när de ser filmen tror jag.

Jag har inget emot det och jag är övertygad att det är bra, eftersom det gör det lättare för en internationell publik att ta till sig filmen, eftersom superhjältemyten är starkast i USA.

Edited by Aike
Link to comment
Share on other sites

I och för sig intressant! Men superhjältemyten stämmer ju i så fall ännu bättre på star wars:

Ett samhälle (galaxen) hotas av ondska (sith) och de normla instutionerna (republiken, Jedi riddarna) har misslyckats med att ta hand om hotet (eq ondskan har tagit över helt och hållet). Superhjälten (Luke, med superkrafter i form av kraften) dyker upp för att ta hand om problemet (sith och imperiet), hj??lpt av ödet återställer han ordningen (förstör dödsstjärnan, dödar kejsaren och räddar tillbaka sin far från den onda sidan) och försvinner sedan (nåja kanske inte rikigt om man får tro Expanded Universe).

Men det stämmer att Star wars i mångt och mycket är The Heroes Journey i månngt och mycket. Men det är många filmer som är uppbyggt på det konceptet och tittar du på andra filmer har kan du identifiera många komponenter i sw där och det samma gäller även star trek.

En skillnad mellan filmen och tex TOS är att du i tos redan har alla karaktärerna på plats ute i rymden och så är inte fallet nu och därför blir upplägget annorlunda. J.

Link to comment
Share on other sites

Det är klart att myterna har likheter och går att applicera på både SW och ST. The Cage har till exempel vissa drag som liknar Star Wars mer än mycket annan Trek.

Samtidigt har SW generellt en historia med större psykologiskt djup än Trek. Lucas använde ju som bekant A Hero´s Journey till punkt och pricka. Star Trek har mer likheter psyklogiskt sett med superhjältemyten. Det är sällsynt att karaktärerna utvecklar sin medvetenhet på samma sätt som Luke gör genom filmerna. Lukes resa är österländsk eftersom han dräper sitt eget ego. Det gör aldrig man nästan aldrig i Trek. I stället är det skurken som dräps <_<

Angående att de redan är på plats i TOS, så tror jag i och med att de använder a Hero´s Journey i filmen så kommer det faktiskt funka bra som förklaring till hur de kom samman. Kirk enar och balanserar det logiska och individualistiska i Spock, med McCoys känslosamhet och humanism. Och det är kanske det filmen handlar mest om.

Edited by Aike
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...