Jump to content

Warpmotorn - kanske inte omöjligt i en framtid


Nyhet

Recommended Posts

warp_090507.jpgEn av Star Treks absolut viktigaste uppfinningar är otvivelaktigt warpmotorn. Nu menar flera vetenskapsmän att det är fullt möjligt att motorn någon gång blir verklighet, och inte bara finns i science fictionförfattarnas huvuden. Grundidén med warpmotorn är att man tar ett stycke rum-tid och sätter fart på rumtidsstycket, och därmed i teorin kan färdas hur fort som helst, även snabbare än ljuset.

I laboratorium anser man sig ha kunnat påvisa att det är möjligt att förändra rymdens geometri. I ett försök använde man stillastående gyroskop placerade ovanpå snabbt snurrande supernedkylda ringar. Det märkliga var att man genom gyroskopen detekterade en roterande rörelse mot omgivningen trots att gyroskopen själva stod stilla. Forskarna postulerade att ringarna på något vis "drog" med sig rymden och att det var denna rörelse som gyroskopen påvisade.

Sedan länge har man ansett det största problemet vara den enorma mängd energi som skulle behövas för att förvränga rummet. Nu tror man - att om vi på något vis kunde skörda den mystiska antigravitationella kraft som kallas mörk energi, som har den rumtidsförändrande egenskapen som sitt främsta kännetecken - så skulle mycket vara vunnet.

Se Video.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

Var det egentligen något särskilt nytt med det här? Det är väl i princip just det Alcubierre m.fl. har pratat om i flera år.

Nåja, det blir väl en ny-nyhet om inte annat i.o.m. intresset för den nya filmen. :)

Nåväl, hur som helst alltid kul att läsa om det. Jag forsätter dock med min försiktigt skeptiska hållning :)

Link to comment
Share on other sites

Alcubierre såg det enbart som en teoretisk konstruktion (han är f.ö. omnämnd under artikelns länk).

För första gången finns det faktiskt grund för en försiktig optimism (m.a.p realiserbarhet)...

Jo, du har kanske rätt i att det kan finnas skäl för lite större hopp. Det jag främst tänkte på t.ex. var att resultatet från experimentet endast var ett postulat och därmed kanske inte har något med warp att göra. Men visst, hur som helst är det väl ändå något positivt.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...