Jump to content

Enorm solkraftanläggning planeras i Sahara


Nyhet
 Share

Recommended Posts

sahara_solar_plant_thumb_090714.jpgI dagarna spikades ett avtal mellan 20 tyska företag att uppföra flera solkraftverk i Saharaöknen som tillsammans på sikt ska kunna leverera 100 GW. Hela projektet (Desertec Project) kommer att gå på smått osannolika 1 500 miljarder svenska kronor. Energin som levereras med hjälp av högspänningsledningar under Medelhavet till Europa ska fylla 15 % av Europas energibehov till 2020.

Med denna rena energikälla hoppas man göra en stor insats mot klimatförändringarna och dessutom kunna täcka Europas energibehov från 2050. I samband med bygget uppförs även avsaltningsanläggningar och det kommer att kunna bedrivas jordbruk i närheten av solkraftverken.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

Ja ett sådant litet företag torde ge tiotusentals jobb i första led. Och säkerligen i miljonklassen i underleverantörsled om man tar med varenda liten detalj såsom t.ex nitar och marknadsundersökningar på lokalnivå. Hur stor del av dessa som är genererade nyanställningar är ju en annan fråga.

Kan dom inte börja imorgon så att jag kan få jobb!? :blink:

Link to comment
Share on other sites

varför i allsin dar tänka så stort?

Såg den typen av anläggning i något vetenskapsprogram för ett tag sedan. Dom var tydligen ruggigt effektiva, men behövde vara stora. Om jag minns rätt samlade massor av speglar solljuset till en punkt. Där värmdes en saltlösning (?) till hög temperatur. Den varma lösningen lagrades i stora v??rmeisolerade tankar och användes för att förånga vatten som drev turbiner och genererade el. Den stora fördelen med det var att turbinerna kunde gå dygnet runt. Även när solen inte sken.

Men det vore givetvis bra med mindre anläggningar på alla tak också.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...