Jump to content

Tub-tåg ingår i planerna för att förbättra USA:s infrastruktur


Nyhet
 Share

Recommended Posts

tubular_train_100128.jpgPresident Obama har talat om behovet av att förbättra USA:s infrastruktur. Bland flera av förslagen ingår att skapa ett nätverk av tub-tåg (eng. tubular trains). Tub-tågen är tänkta att röra sig genom ringar placerade högt ovanför marken i pelare som befinner sig ungefär 30 meter ifrån varandra. I varje ring sitter elektriskt drivna rullar som skjuter fram tåget och ska kunna ge det en hastighet på upp till 250 km/t. För att tåget inte ska ramla ner består det av en enda vagn som är 120 meter lång. Projektet drivs av tågtillverkaren Tubular Rail Inc.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

Detta käns som 70-talets framtidsvisioner av våra städer. Undra om det är ekonomiskt genomförbart och fördelaktigt?

Enligt förespråkarna skall det tydligen vara upp till 60% billigare att bygga än traditionella järnvägar, huvudsakligen p.g.a. att man inte behöver röja en väg för järnväg, det behövs inga kontinuerliga järnvägsspår, befintlig teknik används, kan integreras utan större störningar i naturen (mindre att betala åt markägare!) och tub-tågen rör sig helt skilt från marktransporter (t.ex. behövs inga plankorsningar).

Det som jag tycker är mest fascinerande är att allt som behöver byggas är en mängd pelare (på ungefär samma avstånd som dagens luftledningsstolpar för elektrifierade järnvägsspår) längs rutten vilket ger minimal materialåtgång (notera den lilla basytan för varje pelare). Det påverkar ju dessutom naturen ytterst lite.

En annan sak är att tåget faktiskt inte kan spåra ur! (Varje tåg skall ta ungefär 500 passagerare)

Hela idén är egentligen ganska genial: Istället för att tåghjulen löper över ett järnvägsspår löper järnvägsspåret (som sitter under tåget) över hjulen!

Edited by Fleetadmiral
Link to comment
Share on other sites

Jag tycker å min sida att man börjar i fel ända. Man diskuterar stora svultsiga projekt som tågbanor och städer under jord men missar allt det man kan göra i liten skala, som solkraftverk på taken och vindsnurror där det blåser mycket. J.

Du har rätt JAF, men det är väl för att de (pytte)små projekten kanske inte ger så mycket pengar åt dom som driver projekten ... eller inte är lika coolt wink.gif

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...