Jump to content

Forskare sätter nytt värmerekord


Nyhet

Recommended Posts

heat_record_thumb_100216.jpgDen högsta temperatur som någonsin uppnåtts sedan mikrosekunder efter Stora Smällen, har bekräftats vid experiment vid RHIC (Relativistic Heavy Ion Collider) i New York. Man lät guldjoner krocka i extremt hög hastighet vilket gav ultraheta explosioner med temperaturer på upp till 4 biljoner grader Celsius. Temperaturen var så hög att den smälte protoner och neutroner och skapade en soppa på kvarkar och gluoner. Syftet med experimentet är bl.a. att försöka få svar på frågan varför materia och antimateria inte förintade varandra vid universums födelse, vilket skulle lett till ett universum som enbart bestått av energi.

Man hoppas också kunna skapa mindre, snabbare och kraftfullare datorkomponenter som baserar sig på olika kvarkegenskaper.

För att få en förståelse av den extrema temperaturen kan nämnas att temperaturen i centrum av en hypernova (den högsta naturligt förekommande temperaturen) är runt 2 miljarder grader och i solens kärna runt 50 miljoner grader.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

Hur i hela friden mäter man en sådan temperatur? Tror väll knappas att de sticker in en kviksilver-termometer :blink: .

Jag tror man räknar på värmerörelsen, dvs. hur fort partiklarna rör sig. Dessutom sker vissa tillståndsförändringar i materian vid olika temperaturer.

Edited by Fleetadmiral
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...