Jump to content

Månen tycks inte vara jordens enda följeslagare


Nyhet

Recommended Posts

BildEn nyligen upptäckt asteroid har sannolikt följt jorden i åtminstone 250 000 år och kan bestå av liknande material som vår egen planet. Detta säger två astronomer, Apos­to­los Chris­tou och Da­vid Ash­er vid Nordirlands Ar­maghobservatorium.

Asteroiden med namnet 2010 SO16 går i en nästan cirkulär bana, vilket är mycket ovanligt för en asteroid, och medelavståndet till solen är exakt lika med jordens. Detta betyder också att den rör sig exakt lika snabbt som jorden i sitt kretslopp runt solen. 2010 SO16 beräknas befinna sig 50 gånger avståndet mellan jorden och månen ifrån oss. Sett från jorden beskriver asteroiden en "hästskokurva" (se bilden).

Källa

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

Banan i diagrammet känns inte logisk för mig, är ni säkra på att det inte är ett gammalt aprilskämt? Okey att en asteroid skulle kunna följa oss i en jordliknande bana, det kan jag gå med, men att den skulle byta från innerspår till ytterspår och dessutom rikting varenda gång den passerar Jorden känns helt enkelt inte rimligt. J.

Link to comment
Share on other sites

Nej, det är naturligtvis inget senkommet aprilskämt. Den vita linjen beskriver bara banans yttre gränslinje. I verkligheten rör sig asteroiden i de banor som ges av de grå linjerna (se en idealiserad animering här: http://star.arm.ac.u...s/2011/574.html). Observera att asteroiden kretsar i en egen bana runt lagrangepunkterna som i sin tur förflyttas i en cirkel runt solen.

Edited by Fleetadmiral
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...