Jump to content

paq'batlh - Nytt klingonskt epos


loghaD
 Share

Recommended Posts

I helgen hade jag nöjet att delta i qepHom wa'maHDIch, ett klingonistmöte i Tyskland (organiserat av ). Det var mycket där som var spännande, men en av höjdpunkterna för mig var möjligheten att köpa mig ett exemplar av "paq'batlh: The Klingon Epic".

En del av er känner kanske igen titeln paq'batlh från Voyager-avsnittet "Barge of the Dead", där det framstår ungefär som en klingonsk bibel.

Den nya boken bygger på librettot från den klingonska operan 'u' - med en del nya passager - och har berättelsen om Kahless (den mytologiska personen mer än den historiska; jämför med boken Kahless) som sin kärna.

Berättelsen presenteras liksom Hamlet och ghIlgameS med en klingonsk text och en engelsk sida vid sida, så du behöver inte kunna språket för att följa med i berättelsen. Om du dock är klingonist blir du säkert glad att höra att den klingonska texten är skriven av ingen mindre än språket's skapare Marc Okrand (med hjälp från medlemmar av klingonska språkinstitutet).

För mig som klingonsktalare är det här en absolut must-have, men jag tror att alla Trekkies/Trekkers med ens ett marginellt intresse för klingonsk kultur kan ha stor glädje av denna bok; den är förvisso rätt kort, men den är också rätt unik i sitt slag.

Om du är intresserad kan du köpa boken här. Den kostar €15 + frakt (från Nederländerna, tror jag).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...