Gå till innehåll
Nyhet

Upptäckten av fem månar runt Pluto får Plutos status att ifrågasättas

Rekommenderade inlägg

BildAstronomerna har nu upptäckt så många månar runt dvärgplaneten Pluto att de börjar undra om det var rätt att nedgradera Pluto från att vara en äkta planet. Mycket tyder också på att astronomerna kommer att hitta ännu fler månar runt dvärgplaneten.

Några är direkt upprörda över att Plutos status ändrades. Bl.a. säger planetforskaren Kevin Baines vid NASA's Jet Propulsion Laboratory i Pasadena, Kalifornien:

"If you are important enough to have acquired five satellites, you are a planet!"

Den nya månen som upptäcktes på bilder tagna av Hubbleteleskopet är 10-25 km i diameter och har fått det tillfälliga namnet P5. Månen kretsar på ett avstånd av 95 000 km från Pluto och i samma plan som jätten Charon (1 200 km i diameter) och de små månarna Nix och Hydra. Den fjärde månen, som upptäcktes förra året, har fått det tillfälliga namnet P4.

Upptäckterna av de nya månarna oroar gruppen som leder projektet med rymdfarkosten New Horizon, eftersom det kan tyda på att Pluto även omges av ett moln innehållande större och mindre objekt. New Horizon kommer att flyga förbi Pluto 2015. Även en partikel som inte är större än 1 mm kan förstöra rymdfarkosten.

Källa Källa 2 Källa 3

[ Till originalnyheten ]

Redigerad av Nyhet

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Varför måste man vara så tvungen att klacifiera himlakroppar? Särskilt när det kommer till så hårfina skillnader. Det är en sten som vilken annan sten som helst, som råkar ha mer massa än de andra stenarna.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För det första är inte alla planeter stenar eller har en fast kropp. För det andra finns det ett värde i att klassificera för att kunna göra skillnader och skapa system som beskriver universum.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ibland kan det vara svårt att definiera - vad går eg gränsen mellan marinblå och midnattsblå? Helt klart en spännande upptäckt, det är alltid roligt med sådant som utmanar och kanske t o m "omdefinierar" våra definitioner :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Enligt den senaste definitionen av planet från 2006, är en planet ett objekt som kretsar kring solen, har tillräckligt stor gravitation för att forma den till ett objekt med rund form (viss flexibilitet här) och har rensat ut objekt med mycket mindre massa och liknande bana som objektet självt (= "rensat ut grannskapet"). Månar som kretsar runt objektet räknas inte.

Eftersom Pluto inte har rensat ut grannskapet i Kuiperbältet (Pluto omges av s.k. plutinor), men uppfyller övriga kriterier, kallas den för dvärgplanet.

Redigerad av Fleetadmiral

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu

×