Jump to content

Upptäckten av fem månar runt Pluto får Plutos status att ifrågasättas


Nyhet
 Share

Recommended Posts

BildAstronomerna har nu upptäckt så många månar runt dvärgplaneten Pluto att de börjar undra om det var rätt att nedgradera Pluto från att vara en äkta planet. Mycket tyder också på att astronomerna kommer att hitta ännu fler månar runt dvärgplaneten.

Några är direkt upprörda över att Plutos status ändrades. Bl.a. säger planetforskaren Kevin Baines vid NASA's Jet Propulsion Laboratory i Pasadena, Kalifornien:

"If you are important enough to have acquired five satellites, you are a planet!"

Den nya månen som upptäcktes på bilder tagna av Hubbleteleskopet är 10-25 km i diameter och har fått det tillfälliga namnet P5. Månen kretsar på ett avstånd av 95 000 km från Pluto och i samma plan som jätten Charon (1 200 km i diameter) och de små månarna Nix och Hydra. Den fjärde månen, som upptäcktes förra året, har fått det tillfälliga namnet P4.

Upptäckterna av de nya månarna oroar gruppen som leder projektet med rymdfarkosten New Horizon, eftersom det kan tyda på att Pluto även omges av ett moln innehållande större och mindre objekt. New Horizon kommer att flyga förbi Pluto 2015. Även en partikel som inte är större än 1 mm kan förstöra rymdfarkosten.

Källa Källa 2 Källa 3

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

Enligt den senaste definitionen av planet från 2006, är en planet ett objekt som kretsar kring solen, har tillräckligt stor gravitation för att forma den till ett objekt med rund form (viss flexibilitet här) och har rensat ut objekt med mycket mindre massa och liknande bana som objektet självt (= "rensat ut grannskapet"). Månar som kretsar runt objektet räknas inte.

Eftersom Pluto inte har rensat ut grannskapet i Kuiperbältet (Pluto omges av s.k. plutinor), men uppfyller övriga kriterier, kallas den för dvärgplanet.

Edited by Fleetadmiral
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...