Jump to content

Dredd


rehnvall

Recommended Posts

2000 AD(s) Judge Dredd är en mörk framtids satir/dystopia på de amerkanska samhället. Där polisen är både dommare nämdeman och bödel. Judge Dredd kom även ut som tidning i Sverige på 80-talet både som egen tidning och i Magnum. Man har gjort ett tidigare försök att filmatisera Dreed med Sylvester Stallone vilket inte funkade så bra. Nu har man gjort ett nytt försök att filmatisera Judge Dredd.

Man har valt att att försöka göra en mer "realisitisk" Judge Dredd, tex de stora örnaxelplåtarna är borttagna, och skurkarna är vanliga människor istället för övernaturliga varelser eller super mutanter. Det börjar med att Judge Dredd tar ut nybörjar PSI Judge Anderson på hennes slutgiltiga examens prov (I tidnigen är hon lika kompetent som Dredd, och så populär att hon fick sin egen tidning)

De två bestämmer sig för att undersöka ett rutinmord i ett av stans slum höghus, 70 000 invånare och 97% arbetslöshet, där råkar de snubbla över en av stans största knarkfabriker och gagster bossen Mama bestämmer sig för att döda dem och få allt avskrivet som ett "rutin" mord. Sedan följer den värsa våldsorgie som visats på "normal" film, folk blir skjutna i huvudet i slow motion, får halsen krossad och kvävd till döds utslängd från balkogen på 100:de? våningen etc Men samtidigt är filmen väldigt samhällskritisk med användning av våld tex Dredd vägrar att avrätta en person eftersom de bara är 99% säkra på att han är skyldig. Anderson avrättar en "skurk" bara för att träffa hans fru och barn senare i filmen. De konstateras att de flesta "skurkar" som jobbar för Mama gör det för att de inte har möjligheten till något annat jobb.

Överlag tyckte jag Dredd är mycket bra och genomtänkt och håller sig mycket nära tidningsorginalet och dryper av referenser till tidningen, även om jag skulle viljat se fler bilar och mer höghus mer folk, nu käns Mega city 1 "tom" gemfört med det överbefokade tidningsorginalet. En sak som förundrar mig är hur hårt klipt, eller hur lite naket de visar, av Anderson "sex" (eller "vådtäckt" beroende på din tolkning hur friviligt Anderson deltagande var)

Tyvär så var filmen nog för smal, och fick inte den uppbakning som den behövde, visades bara 2? veckor i Sverige och hadde en liknande sitvation i USA och spelade bara in halva sin budget i US. Men gick väldigt bra I England. Kommer nog bli en Kult-klassiker och förhoppningsvis kommer DVD försäljningen tillåta en uppföljare. Oj kollade wiki, Nu har filmen nästan spelat in sina pengar. 36 av 45 million dollar.

Link to comment
Share on other sites

Jag har också sett filmen och tyckte mycket om den. Jag kan direkt säga att den gick mer än 2 veckor på dom svenska biograferna, men den hade gott kunnat få vara kvar lite längre. Sedan så var det inte bara Twilight som kan tillskrivas att den gick så kort tid. Filmen är nog för smal i det här landet om man jämför med mer etablerade och populära serietidningsfilmer. Tyvärr så tror jag att det mer eller mindre är kört att vi skulle få fler filmer. Vilket är riktigt trist med tanke på hur bra filmen är och vad filmens manusförfattare har sagt om vad kommande filmer troligen skulle handla om. Men jag hoppas så klart på fler filmer.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...