Jump to content

De bästa filmfinalerna


Aike
 Share

Recommended Posts

Något jag upplever med flesta Star Trek-filmer är att de sällan har helt fantastiska avslutningar. Det gäller förstås många filmer. Ett exempel är Indiana Jones: Jakten på den försvunna skatten, där Indy blir passiv i finalen, medan nazisterna öppnar förbundsarken och går under. Inledningen i samma film är däremot magnifik.

Det verkar rätt ofta i många filmer att man har bränt det bästa krutet dessförinnan.

Star Trek 1, 6 har avslutningar som är bättre än genomsnittet. Tvåan har Spocks dödscen och begravning, men striden mot Reliant är ganska utdaterad numera, om den inte var det redan då. Nemesis har den häftigaste rymdstriden, men Datas ganska dåligt genomförda död tar ner slutintrycket. Star Trek (2009) har en mycket bra slutstrid, men också här saknas högsta toppkvalitet. Mycket för att efter Spock och Kirk börjar samarbeta så går det busenkelt att besegra Nero.

De övriga har rätt mediokra till bra finaler.

Men några filmer som står ut särklassigt är de tre första Star Wars-filmerna. I ettan när Luke och rebellerna ska förstöra dödstjärnan, i tvåan när Darth Vader slåss mot Luke och avslöjar att han är hans far, och i trean när det finns tre parallellhandlingar: Han och Leia på månen, rebellerna som attackerar Dödsstjärnan samt Lukes kamp mot Darth Vader inuti den. Den sistnämnda striden är nog den jag spontant tycker är allra bäst i någon film jag kan komma på. Här vävs tre handlingar ihop, och alla hänger samman och under lång tid ser det väldigt mörkt ut för de goda. Det är verkligen inte för enkelt att besegra skurkarna.

Vad finns det för andra bra filmfinaler?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...