Jump to content

Lär dig klingon med Duolingo


Nyhet
 Share

Recommended Posts

klingon_duolingo_150409.jpg

mu'tlheghvam Dayaj'a'? Det är klingonska för "Förstår du den här meningen?" Men om du svarade ghobe' så ligger lösningen bara runt hörnet. Nu börjar Duolingo utveckla en ny kurs, med målet att erbjuda interaktiva klingonska språklektioner gratis i din webbläsare, smartphone eller surfplatta.

 

Duolingo är en språkinlärningsplattform med 20 miljoner aktiva användare. Tjänsten kan nås genom deras hemsida eller någon av deras mobil- eller surfplattsappar, och kan erbjudas gratis eftersom användarnas input används för att

texter åt Duolingos betalande klienter, som bland annat innefattar CNN och BuzzFeed.

 

När Duolingo först lanserades i juni 2012 erbjöd de program för att lära sig engelska, spanska, franska och tyska, och därefter följde kurser i italienska och portugisiska. I oktober 2013 öppnade de sin språkinkubator, som tillåter användare som kan andra språk att vara med och utveckla nya kurser, och på så sätt har de bland annat kunna erbjuda kurser i bland annat svenska, danska och turkiska, samt engelskakurser på mer än ett dussin olika språk.

 

duolingo_incubator_150409.jpg

 

När inkubatorn först offentliggjordes var det många som märkte att i en av publicitetsbilderna figurerade symboler för de konstgjorda språken esperanto och klingonska tillsammans med världsspråk såsom ryska och kinesiska. Esperantokursen förväntas bli klar i slutet av den här månaden, men många har misstänkt att inkluderandet av klingonska mest var på skoj, eller för att få folk intresserade.

 

'ach lughbe' chaH! ("Men de hade fel!") Idag annonserade Duolingo att de har påbörjat utvecklingen av en kurs i klingonska, och de har till och med skapat en snygg represenatationssida där man kan anmäla sig för att bli notifierad när kursen är redo att betatestas.

 

Utvecklingssidan är redan igång och att arbetslaget kommer att börja gå igenom ansökningar nu i helgen, men det kommer nog ändå att ta några månader innan kursen är redo. Under tiden rekommenderas ivriga språkentusiaster att spana in Klingonska Språkinstitutet och Klingonska Akademien, Facebook-gruppen Learn Klingon, och Android-appen boQwI'. Det går även bra att strosa in på närmsta SF-Bokhandeln och plocka upp ett exemplar av The Klingon Dictionary.

 

Källa

 

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

Marc Okrand (skaparen av det klingonska språket tlhIngan Hol) berättade att han hade varit på ett event på sin gamla högskola som gick ut på att prata med lingvistikstudenter om vad man kan jobba med efter examen.

 

En bit in på kvällen kommer en stressad man dit, ber om ursäkt för att han är sen och berättar att han har haft en helt galen dag på jobbet.

Till saken hör att detta inträffade just den första april i fjol, och mannen jobbade med PR på Rosetta Stone :P
En intressant detalj var att ThinkGeek/Nerdist inte behövde be Rosetta Stone om lov för att använda deras namn och design i sin video, för den kategoriserades som parodi, och var därmed fair use. Däremot så behövde Rosetta Stone be dem om lov för att kunna använda deras bild på sin sida där de förklarade att de inte erbjöd klingonska ;)

 

För övrigt så känner jag lite folk som har varit i samtal med Rosetta Stone om att utveckla någon klingonskprodukt, men det blev aldrig av.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...