Jump to content

Rymdfärjan Discovery har lyft och är på väg mot ISS


Nyhet
 Share

Recommended Posts

kibo_all_thumb_080601.jpgStrax efter klockan 23.00 på lördagskvällen svensk tid lyfte rymdfärjan Discovery från Kennedy Space Center i Florida. Målet är rymdstationen ISS som nu nästan är färdigbyggd. 2010 räknar man med att den skall vara helt klar.

Ombord på rymdfärjan finns den största modulen till det japanska forskningslaboratoriet Kibo. Modulen med beteckningen Pressurized Module (PM) kommer att användas för experiment i nära tyngdlöshet. Modulen som har egen atmosfär innehåller tio rack med olika utrustning.

Tidigare finns modulerna Experiment Logistics Module (ELM-PS) som huvudsakligen används som ett förvaringsutrymme (men också för vissa försök), Exposed Facility (EF) för experiment i tomma rymden utgående från PM, och ELM-Exposed Section (ES) också för experiment exponerade för rymden men utgående från ELM-PS.

Utöver detta finns en stor fjärrstyrd robotarm, Remote Manipulator System (JEMRMS), med en påkopplad mindre arm. På den större armen sitter en TV-kamera för övervakning.

När komplexet är färdigmonterat blir det den enskilt största beboeliga sektionen på rymdstationen.

[Klicka på bilden för en förstoring]

Källa

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

Det är härligt att se vad vi (människor) åstakommit gemensamt med ISS. Det faktum att det inte är en nations eget expriment utan flera länder och världsdelars sammarbete är något som vi kan vara stolta över. Jag hoppas sådant sammarbete kommer att vara fortsatt i framtiden, även när vi kommer på mer ekonomiska sätt att ta oss ut i rymden.

Link to comment
Share on other sites

Det är, som du säger, härligt att se när människor från olika länder kan samarbeta på ett sådant här sätt. Det inger hopp, om än lite, men jag fruktar den dagen rymdresor kan generera ekonomisk vinst för då uppstår genast risken att samarbeten som detta smulas sönder pga vår girighet.

Link to comment
Share on other sites

Mm, ett rymdkrig, skrämmande. Redan idag funderar specialstyrkor att andvända rymden. Dom har en slags skyttel som skjuts upp från USA tex och åker upp i rymden för att sedan kunna landa nästan vart som helst på Jorden. Rapid deployment.

Men jag tror USA och andra rymdnationer har skrivit under ett avtal att inga fientligheter får äga rum i rymden, vilket är skönt. men när har USA hållt sitt ord?

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...