Gå till innehåll
logarithm

Expanderande universum

Rekommenderade inlägg

En sak som jag gått och grubblat mycket på den senaste tiden är att universum expanderar. Ja, okej. Det är bevisat att universum expanderar. Men hur kan vi veta hur mycket? Jag menar, om universum expanderar, borde inte det påverka kvantmekaniken? Expanderar mellanrummet mellan atomer, elektorner och kvarkar också? Och kan vi ens få reda på det sålänge vi inte kan se universum utifrån (inte för att det går.. men ni fattar)? För om hela universum expanderar borde det väl vara så, bara att det märks mer på större kroppar t.ex. stjärnor. Eller? Vad tror ni?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En vanlig missuppfattning är att det var materian som "exploderade" vid den stora smällen. Istället var det - och är - själva rummet som expanderar och därmed ökar avstånden mellan avlägsna objekt. Enbart svaga krafter är involverade, som gravitationen som försöker hålla tillbaka expansionen och den mörka energin som man tror är den repellerande kraft som övervinner gravitationen. De starka krafter som förekommer på kvantnivå är ingen faktor här.

Självklart kan man spekulera i om avstånden även ökar på kvantnivå, men det är inget vi skulle märka eftersom vi inte har något att relatera till (det är ju detta som är ett centralt begrepp i relativitetsteorin; ... allt är inte relativt, utan relativt till någonting).

Redigerad av Fleetadmiral

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vi expanderar därför att vi någon gång i framtiden kommer att sjunka in (i brist på andra uttryck) ett större universa. Vårt universum skapades när ett litet universa exploderade in i vårt och så pågår det i led efter led. Jag kallar teorin universa i universa. Dröm inga mardrömmar nu, he he... J.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jo, fast hur mycket får de nuförtiden? Att vara filosof nu i våran tidsålder har definitivt inte lika mycket respekt som filosoferna för 3000 år sedan. Konstigt formulerat, men du förstår. Okej, visst att man inte får så mycket att tänka på, men det kanske är bra för en del så att de kan sätta fokus på annat som kanske egentligen är viktigare. *Syftar ganska mycket på mig själv, hrm.*

Mer kunskap, pl0x!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Inklistrad som formaterad text.   Klistra in som klartext istället

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa nytt...