Jump to content
Sign in to follow this  
Nyhet

Den ryska ersättaren för Soyuz klar

Recommended Posts

ppts_thumb_090408.jpgKanske är det fler än undertecknad som undrat när ryssarna ska byta ut sitt mer än 40 år gamla rymdskepp. Men nu är det dags! Den ryska rymdorganisationen Roscosmos bestämde i måndags att företaget RSC Energia ska utveckla nästa generation av bemannade rymdfarkoster. Den nya farkosten som förväntas skjutas upp i slutet av 2010-talet går under arbetsnamnet PPTS (Prospective Piloted Transport System) och har plats för sex kosmonauter. Något som är ganska unikt med farkosten är att den är avsedd att inte bara ta kosmonauter till omloppsbana runt jorden, utan även kunna skicka dem till månen.

[bilden till höger visar boostersteget bakom kapseln som ska ta farkosten till flykthastighet för att kunna nå månen]

Källa

[ Till originalnyheten ]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Designen var tämligen Sci-Fi inspirerad tycker jag. Men det är intresant att ryssarna nu börjar en ny generation av rymdskepp. Kanske kommer detta skeppet att föra månen "närmare" oss människor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoppas det blir som du säger Unkas! Tänk bara på ISS, där har ju Sojuz använts flitigt, och kommer säkert att användas ännu mer när rymdfärjan skrotas.

Kanske kan man se ett scenarium där PPTS:en så småningon kommer att gå i skytteltrafik mellan månen och jorden (för att vi då har en månbas). :)

PS. Medan innovativa och otraditionella ESA (:rolleyes:) säkert använder en rälskanon för att nå månen, á la Jules Vernes ("En resa till månen"(i). Om ni inte har läst den. Gör det. Är riktigt underhållande sci-fi. Älskar f.ö. alla Jules Vernes böcker, och har läst samtliga, men (i) är bäst tillsammans med "Jorden runt på 8 dagar" i mitt tycke).

Edited by Fleetadmiral

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja det hade det, men boken är riktigt bra, har ni sett filmen där Fogg är en ung uppfinnare med chinesisk bekänt(Jackie Chan) den var också jättebra fast annorlunda mot boken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag tycker gott att man hade kunnat visa en bild utan boostersteget då det ger ett felaktigt intryck av rymdskeppet. Annars verkar det nästan som att ryssarna har fått tag i en blåkopia av amerikanska Orion som också tar sex man och är tänkt att användas både till ISS och till månen, mars och bortom. J.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...