Jump to content

Den ryska ersättaren för Soyuz klar


Nyhet

Recommended Posts

ppts_thumb_090408.jpgKanske är det fler än undertecknad som undrat när ryssarna ska byta ut sitt mer än 40 år gamla rymdskepp. Men nu är det dags! Den ryska rymdorganisationen Roscosmos bestämde i måndags att företaget RSC Energia ska utveckla nästa generation av bemannade rymdfarkoster. Den nya farkosten som förväntas skjutas upp i slutet av 2010-talet går under arbetsnamnet PPTS (Prospective Piloted Transport System) och har plats för sex kosmonauter. Något som är ganska unikt med farkosten är att den är avsedd att inte bara ta kosmonauter till omloppsbana runt jorden, utan även kunna skicka dem till månen.

[bilden till höger visar boostersteget bakom kapseln som ska ta farkosten till flykthastighet för att kunna nå månen]

Källa

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

Hoppas det blir som du säger Unkas! Tänk bara på ISS, där har ju Sojuz använts flitigt, och kommer säkert att användas ännu mer när rymdfärjan skrotas.

Kanske kan man se ett scenarium där PPTS:en så småningon kommer att gå i skytteltrafik mellan månen och jorden (för att vi då har en månbas). :)

PS. Medan innovativa och otraditionella ESA (:rolleyes:) säkert använder en rälskanon för att nå månen, á la Jules Vernes ("En resa till månen"(i). Om ni inte har läst den. Gör det. Är riktigt underhållande sci-fi. Älskar f.ö. alla Jules Vernes böcker, och har läst samtliga, men (i) är bäst tillsammans med "Jorden runt på 8 dagar" i mitt tycke).

Edited by Fleetadmiral
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...