Jump to content

40 år sedan mänsklighetens största kliv


Nyhet
 Share

Recommended Posts

Idag är det 40 år sedan månlandaren örnen (The Eagle), landade på månen och Neil Armstrong yttrade de numera legendariska orden "That's one small step for (a) man, (but) one giant leap for mankind" ("Detta är ett litet steg för (en) människa, (men) ett jättekliv för mänskligheten")

apollo_11_090720_tumme.jpg

Apollo 11:s datorer var utslagna en stund under flygningen och bränslet var på väg att ta slut, men tillslut lyckades Neil Armstrong och Buzz Aldrin sätta sitt avtryck i människans historia. Idag klockan 21:17:40 svensk tid var det exakt 40 år sedan örnen landade på månen. Detta är något som uppmärksammas i tidningar och på TV världen över. Månlandningen avslutade rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen och var den första gången människan satte sin fot på en annan rymdkropp än jorden. Rymdkapplöpningen som länge leddes av Sovjetunionen som tidigare hade skjutit upp första människan, Juri Gagarin i rymden i rymdkapseln Vostok 1. Det Sovjet inte hade vilket blev deras nederlag var kapaciteten att göra de otroligt exakta beräkningar som behövdes för att man skulle kunna skicka upp en rymdkapsel med den otroligt kraftfulla, men primitiva Saturn V raketen och sätta en människa på månen och sen få tillbaka människan säkert till jorden.

En femtedel av världens befolkning följde månlandningen på TV.

Fotnot: Ovanstående redaktör är ej tillräckligt gammal för att ha upplevt månlandningen

PS. Fleetadmiral (jag) kröp omkring på alla fyra vid det här tillfället. Men månlandningen gjorde ändå stort intryck och förmodligen det som startade mitt intresse för rymden. (trodde för övrigt att månlandningen skedde inne i burken :-)

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...