Jump to content

Hur länge tror ni att Star Trek-föreningarna existerar?


Aike

Recommended Posts

I år fyller väl WCT 14 år och de andra föreningarna är nästan lika gamla.

Hur länge tror ni att de kommer att finnas kvar? Tillkommer det några nya medlemmar på grund av den nya filmen och TV4 Sci Fi?

Eller är det färre och färre och äldre och äldre som går på visningarna?

Link to comment
Share on other sites

Föreningarna startade oberoende av varandra med några veckors mellanrum, max 2 månader, men du har rätt i att WCT startade sin förening först. Innan föreningarna hade vi en e-postlista "Svenska Trekkers" som väl helt är insomnad nuförtiden (eller har jag fel i detta?). Vi har kanske ett nytt paradigmskifte på gång i hur man ser på trekkandet? Här kommer ett försök till tidsaxel:

Svensk Star Trek-fandom i enslighet med start 1977 då TOS-avsnitten visades på SVT och folk fick upp ögonen för Star Trek.

Svenska Trekkers e-postlista april 1995 - ..., e-postkommunikation som blev starten för att utveckla föreningarna.

De tre huvudföreningarna startade runt årsskiftet 1996/1997 och fick mycket snart fokus på att träffas för att titta på avsnitt och filmer tillsammans. Föreningarna satsade på lite olika stilar (WCT på stora träffar, Stockholm Trekkers på mindre träffar men oftare, TSS på mindre träffar på småorter runtom i södra Sverige), men grunden var hela tiden på att se på avsnitt tillsammans.

TSS börjar mot slutet av 00-talet att göra en allt större satsning på andra TV-serier än Star Trek och senare har även Stockholm Trekkers hängt på denna trend. Kanske är detta nästa steg, att bli en mer science fiction-förening än en Star Trek-förening?

Samarbete: Det har varit svårt att få igång ett riktigt samarbete mellan föreningarna, kanske beroende på avståndet, men medlemmar i alla föreningar får gå in på träffar precis som lokala föreningsmedlemmar i alla föreningarna. Scandinavian Trekkers Council var 2005 ett försök att genom en rådgivande organisation ge stöd till Star Trek-föreningar i Norden, ett försök som inte gick i hamn pga dåligt engagemang från föreningarna. De som var med vid det konstituerande mötet (Trekkers Norge, Trekkies.dk och Trekkers i S??dra Sverige och Star Trek Databas) i Köpenhamn den 29 juni 2005 blev till sist enbart Star Trek Databas, TSS och någon från Trekkers Norge.

Aktuellt läge:

  • TSS har på senare år avskaffat sin e-postdiskussionslista till förmån för en forumbaserad intern lösning. Eftersom bara medlemmar har tillträde till forat, minskar detta möjligheten för medlemmar i andra Star Trek-föreningar att komma med på föreningens verksamhet. Småorternas policy har frångåtts då det blivit lättare att ordna något gemensamt på de större orterna. Ett undantag är Eslöv där en medlem byggt upp en riktig bio med surroundljud och rubbet i sin källare (det måste bara upplevas!) så större delen av programmet sker där.
  • WCT har delat upp sin diskussionsmöjlighet så att de har kvar sin e-postlista samtidigt som de har ett enskilt forum här på Star Trek Databas. Det är ingen hög diskussion på någon av ställena. Träffarna besöks av färre, även om det synes ha blivit ett mindre uppsving efter att föreningen flyttade sina treffar till Avenyn i centrum.
  • Stockholm Trekkers e-postlista har det alltid varit hög aktivitet på, men det verkar som att de flesta diskussionerna handlar om annat än Star Trek och det blir lätt en rejäl debatt om vissa älsklings-OT-ämnen. Jag vet inte hur det är med föreningens aktivitet nuförtiden, men jag upplever att det fortfarande är mycket aktivitet.
  • Section 42 har haft sin hemsida nerlagd i snart två år, men enligt vad jag förstått har de haft sina science fiction-aktiviteter även under den tiden. De har haft ett fokus på resor och möten med science fiction-skådespelare, med en viss tyngdpunkt på Star Trek.

Jag tror att vi kan se ett skifte från att vara enbart Star Trek-föreningar till att bli bredare inom science fiction, vilket inte nödvändigtvis behöver vara dåligt.

Link to comment
Share on other sites

Jag upplever att det har blivit något fler besökare på stockholm trekkers träffar efter att nya filmen kom.

Men som svar på din fråga: Star trek föreningarna kommer att finnas kvar så länge det finns entusiaster som sköter dem och besökare som kommer på visningarna, men hur länge det blir vet ingen.

Men det kanske är en väg att gå, från renodlad star trek till mer bred sci fi (även om stockholm trekkers alltid har varit sci fi med, om än i varierande grad.) J.

Link to comment
Share on other sites

Stockholm Trekkers som nu har träffar i Skarpnäck får mer och mer besökare. Jag tror nog inte Stockholm Trekkers blir någon generell Sci-fi förening, utan kommer fortsätta visa Star Trek från 10.00 på morgonen till 22.00 på kvällen, förutom 2 avsnitt av annan Sci-fi. Som Star Trek fan kan man ju se om alla avsnitt och filmer hur många gånger som helst, och föreningen ser till att det går 1 1/2 år innan man visar samma avsnitt igen. Dessutom har vi också en social gemenskap, då vi i Skarpnäck har bord, fotöljer, stolar etc, så man kan umgås och prata. Har du inte besökt en Trekdag hos Stockholm Trekkers bör du göra det! En liten varning: Det är så trevligt på Trekdagarna att risken är att du kommer pka dit fler gånger... vissa medlemmr har 2 timmars resväg för att få vara med på dessa fantastiska Trekdagar!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...