Jump to content

Vilket stridsflygplan tar över efter Gripen?


Nyhet

Recommended Posts

BildKanske blir det SAAB/Dassault Neuron. De forna konkurrenterna samarbetar på ett obemannat smygplan, där prototypen beräknas flyga redan nästa år. Idag lämnade stommen SAABs fabrik för vidare transport till Dassault Aviation i Frankrike.

SAAB har arbetat med Neuron inom områden som aerodynamik, avionik, smygteknik, bränslesystem, flygutprovning samt konstruktion och produktion av flygplansskrovet. Till skillnad från andra befintliga eller obemannade smygplan under utveckling, är Neuron förhållandevis stort (ungefär som Gripen) och bedöms lika kompetent som dagens bemannade stridsflygplan. Planet kommer att fjärrstyras från marken men även kunna vara autonomt, dvs. i stor utsträckning klara sig på egen hand.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

Tycker det påminner mycket om USAs steltplan.

Jag tror det är svårt att utforma ett smygplan på så många olika sätt. Smygtekniken ställer ju ganska stränga krav på designen. Jag undrar om de som formgav Delta Flyer var medvetna om att den förmodligen skulle synas ganska dåligt på radar. wink.gif

Edited by Fleetadmiral
Link to comment
Share on other sites

Fleetadmiral: Är alltså flygplanskroppens mjuka former och platthet som gör den så svår att upptäckas av radar. Samt ytmaterialet?

Ja, bl.a. det. Det finns några grundläggande faktorer som måste uppfyllas för att ett plan ska synas dåligt på radar.

1) Triangel- eller deltaform på kroppen

2) Motorn inbyggd i en förhållandevis platt kropp

3) Lutande stjärtfenor i par eller ingen fena alls

4) Radarabsorberande material i kroppen

5) Inga utbuktningar, saker som sticker ut, externa monteringar o.dyl.

6) Målad i svart (för operationer under natten) eller grått (dagen) (det är mest för att den ska synas dåligt)

Edited by Fleetadmiral
Link to comment
Share on other sites

Jag tror inte Neuron är avsedd att per se ta över efter gripen (Det diskuteras bland annat en uphottad supergripen.) utan snarare kompletera och ta över efter de obemannade flygplan (tex Ugglan) sverige har idag.

Angående stealth så är den klart viktigaste faktorerna att "väggarna" är vinklade så att radarstrålarna reflekteras bort från objektet snarare än tillbaka till radarstationen. Och detta görs inte bara på flygplan utan även på flottans fartyg som till exempel fregatten Visby. J.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...