Jump to content

Vetenskapsmän planerar att borra ned till jordens mantel


Nyhet

Recommended Posts

BildI vad som kan beskrivas som en mastodontuppgift har den engelske forskaren dr Damon Teagle vid National Oceanography Centre i Southampton tillsammans med hans franske kollega dr Benoit Ildefonse från Montpellier University tillkännagett att de har för avsikt att borra genom jordens skorpa ned till manteln, något som aldrig gjorts tidigare.

För att komma in i manteln måste man borra ungefär en mil ner där skorpan är som tunnast (man planerar att placera borriggen någonstans i Stilla havet). Temperaturen kan här nå omkring 300°C och trycket svindlande 300 000 atmosfärer. Utöver borrdjupet är det största problemet att få upp proverna från manteln (på grund av trycket).

Borrningen är planerad till 2018.

[Klicka på bilden för förstoring]

Källa

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

Människan kommer nog knappast att kunna ta sig till jordens medelpunkt smile.gif

Det djupaste människan tagit sig är 5 km ner via TauTonagruvan (schaktet Western Deep no. 3) i Sydafrika (guldgruva), det är dock halvvägs ner till manteln. Temperaturen är här utan luftkonditionering 70°C! Det är dessutom riktigt farligt att vistas s?? djupt ner eftersom trycket gör att berget kan självspränga (s.k. rock bursts).

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...