Jump to content

Rymdfarkosten Dawn levererar de första närbilderna av asteroiden Vesta


Nyhet
 Share

Recommended Posts

Bild BildDe första närbilderna av jätteasteroiden Vesta avslöjar en förvånansvärt variationsrik terräng med flera oförklarliga geologiska särdrag, säger forskare på NASA. Bilderna har tagits av sonden Dawn som nu har kretsat i två veckor runt det näst största objektet i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter.

[Klicka på bilderna för förstoring]

Källa

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

Intresanta fåror på astroiden? undrar hur de uppstod?

Du har rätt, de verkar rätt mysko. Normalt brukar sådana här fåror uppstå när en större stenbumling i hög hastighet slår ett hål i asteroiden så att det strömmar ut lava (för några vulkaner verkar det inte finnas, om det inte finns en på motsatta sidan). Men kanske hittar vi en större nedslagskrater på motsatta sidan av asteroiden. Vesta är så stor att den borde kunna ha ett flytande inre. Men varför går då fårorna parallellt med varandra? Kanske har den "touchat" en annan asteroid, men då borde fårorna inte löpa runt asteroiden.

Nej, jag lutar nog åt att det kanske är någon typ av sättningar i asteroiden, ungefär som för de mystiska fårorna man hittat på Sicilien. Eller också är det ett rymdskepp som har kraschlandat. :-)

Välj det som är troligast. :-)

Edited by Fleetadmiral
Link to comment
Share on other sites

Tror det är några rymdskepp som rivstartat och rivit upp ytan. Kapplöpning kanske? :P

Bara för att vi inte sett fåror som dessa på atroider förr betyder inte att det är något ovanligt. Vår kunskap är ändå relativt begränsad. Får se vad forskarna kommer med för teorier.

Link to comment
Share on other sites

Det beror på tektonisk aktivitet, Jupiter har en väldigt kraftig gravitiation som påverkar månarna. Europa består av ett ytlager av is och en teori är att det bildas sprickor i isen av Jupiters gravitation när månen rör sig, Ganymedes linjer beror sannolikt på samma sorts markrörelser som finns på jorden.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...