Jump to content

Cheferna för världens ledande rymdbyråer i möte för att diskutera en framtida bas på månen


Nyhet

Recommended Posts

BildIgår samlades cheferna från Europas, Kanadas, Rysslands, Indiens och Japans rymdbyråer i Washington (NASA var dock upptaget med SpaceX på annat håll) för att bl.a. diskutera en framtida månbas. Månen verkar finnas på allas agenda förutom NASAs. Och för Ryssland är det inte bara ett färdmål, utan ett mål för framtida kolonisering (...the first frontier).

"Vi talar inte om att upprepa vad människan uppnådde för fyrtio år sedan." sade Roscosmos (den ryska rymdbyrån) chef Vladimir Popovkin. "Vi talar om att etablera permanenta baser." Den japanska rymdbyrån JAXAs chef Yuichi Yamaura var inne på samma linje.

Lite anmärkningsvärt var kanske att man vill öka samarbetet med Kina (som också vill upprätta en bas på månen) men minska samarbetet med NASA, som på sistone visat sig vara en ganska opålitlig partner.

[Klicka på bilden för förstoring]

Källa Källa 2

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

Att Nasa i större utsträckning håller sig från samarbeten beror på två faktorer. 1. Man vill inte vara bunden til och begränsad av andra länders rymdprogam samt att USA strävar efter att den privata sektorn ska ta över rymdprogammet. De vill kommersialisera rymdsektorn och bibehålla sin framträdande roll inom området samt öka möjligheterna till en snabbare utveckling då den privata sektorn har stora summor pengar att investera, till skillnad från NASA.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...