Jump to content

Vila i frid, Frederik Pohl


Nyhet
 Share

Recommended Posts

BildDen store science-fiction-författaren Frederik Pohl har gått ur tiden. Under sina 94 år i livet bevittnade han födelsen av science-fiction som en egen litterär genre; en genre som han själv har lämnat ett oförglömligt avtryck på.

 

Frederik Pohl föddes i New York City den 26 november, 1919. Hans fars spridda arbeten ledde hans familj till att leva en näst intill nomadisk livsstil, och den unge Frederik huserade i bland annat Kalifornien och Panakanalzonen innan familjen till slut återvände till New York och gjorde ett hem för sig i stadsdelen Brooklyn.

 

Pohl var då sju år gammal och skulle precis börja skolan, men han var aldrig någon mönsterelev. Han föredrog att sitta dagdrömma under lektionerna, och utvecklade det till något utav en konstform: Hans lärare hade intalat honom att hon bokstavligen hade ögon i nacken, och därför kunde se honom även när hon stod vänd mot svarta tavlan. Den unge Frederik lärde sig således att se flitig ut även när han dagdrömde, och han skrev sin första science-fiction-berättelse i smyg under en av hennes lektioner.

 

Det var under den här tiden som science-fiction-genren började ta fart, mycket tack vare Hugo Gernsback som grundade Amazing Stories, den första tidningen ägnad helt och hållet till science-fiction-berättelser. Gernsback startade även fangruppen The Science Fiction League, om vilket Pohl själv skrivit: "and thus was Fandom born."

 

Pohl var själv som tonåring en tidig anhängare till genren, och på sin blogg har han beklagat att det på den tiden inte fanns något högstadium eller gymnasium med en science-fiction-inriktning. Faktum var att han inte ens hade tillgång till något gymnasium med en ren vetenskaplig inriktning, så han kunde inte inrikta sig på att bli fysiker eller astronom. Istället fick han börja på Brooklyn Tech, och valde redan vid tretton års ålder en inriktning som kemiingenjör. Han beskriver Brooklyn Tech som en fantastisk skola, men en som inte var för honom, och vid sjutton års ålder hoppade han av sin utbildning.

 

Han lämnade dock inte skolan tomhänt, för han hade redan fått in foten i dörren på Amazing Stories: Hans dikt Elegy to a Dead Satellite: Luna (som han skrev under pseudonymet Elton Andrews) hade publicerats flera gånger i tidskriften, och Pohl hade till och med fått två dollar i betalning för den. Han fortsatte bli allt mer inblandad i science-fiction-världen, och inom ett år av sitt avhopp från skolan blev han en av grundarna till fangruppen The Futurians, där han stiftade bekantskap med den då framtida sci-fi-giganten Isaac Asimov och Star Trek-författaren James Blish.

 

Med sitt nätverk blev Pohl en framgångsrik litterär agent, och hävdar själv att han under en tid representerade han under en tid hälften av alla framgångsrika science-fiction-författare (bland annat Asimov).

 

futurians1938_130903.jpg

1938: Möte för The Futurians i Pohls lägenhet. Pohl själv är tydligt synlig i sin kritvita skjorta.

På bilden syns även Isaac Asimov (främsta raden, näst längst till höger) och Cyril Kornbluth (bakre raden; ser nästan ut som JJ Abrams).

 

På den tiden var Pohl också mycket politiskt aktiv, och var bland annat ordförande för en lokala grenen av det Kommunistiska Ungdomsförbundet, och engagerade sig i kampen mot rasdiskriminering och den europeiska fascismens frammarsch. Efter Molotov-Ribbentrop-pakten - en icke-angreppspakt mellan Tyskland och Sovjetunionen - fann Pohl att den gruppen inte längre var sig lik, så till den grad att han inte kände att han med gott samvete kunde fortsätta vara medlem i den.

 

Från 1939 till 1943 jobbade Pohl som redaktör för två kiosktidningar: Astonishing Stories och Science Fiction Stories. Där förekom även många av Pohls egna berättelser, varav många han hade skrivit ihop med Cyril Kornbluth, en av hans vänner från The Futurians.

 

År 1943 skulle hans kamp mot fascismen få ett nytt liv då han tog värvning i den amerikanska armén, där han tjänstgjorde som fältmeteorolog på den italienska fronten.

 

När han återvände från kriget fortsatte han sin karriär som redaktör och litterär agent, och hans karriär som egen författare höll också på att ta fart. 1952 samskrev han och Kornbluth den satiriska romanen The Space Merchants (även utgiven på svenska med titeln Venus är vår!) som skildrar en framtid då konsumismen har utvecklats till en extrem nivå och marknadsföringsbyråer har tagit regeringarnas plats. Boken hyllades av samtida recensenter, dels för själva berättelsen men också för dess sylvassa och relevanta samhällskritik. 1972 utsågs den till en av tidernas bästa science-fiction-berättelser av tidningen Locus, på delad förstaplats med Ray Bradburys The Martian Chronicles (sv: Invasion på Mars) och H.G. Wells The War of the Worlds (sv: Världarnas krig).

 

Han förblev aktiv i flera årtionden till, och var en populär gäst på paneldiskussioner och radioprogram. Han satt även två år (1972-1974) som ordförande för Science Fiction and Fantasy Writers of America.

 

Framår slutet av '90-talet hade hans karriär börjat sakta ner, men han slutade aldrig att skriva. På hans blogg, The Way the Future Blogs, finner man hundratals artiklar om författare, om science-fiction-genrens historia och om Frederik Pohl själv. Bland annat har han skrivit en essä i två delar om Star Trek: Om dess födelse, om dess fall och om dess återuppståndelse, och om Pohls egna interaktion med Gene och Majel Roddenberry.

 

Pohl lade upp sitt sista blogginlägg igår, bara några timmar innan han drabbades av andnöd och fick föras till sjukhus. Fast han avlidit har vi dock inte sett det sista av honom, för enligt en representant lämnade han efter sig en treva med skrifter som sannolikt kommer att publiceras på bloggen inom en snar framtid.

 

Frederik Pohl sörjs och firas idag av sin hustru Elizabeth, av ett antal barn och barnbarn från flera äktenskap, och av de oräkneliga fans som funnit nöje och inspiration i hans skrifter.

 

Källa Källa 2

 

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

Väldig välskrivet levnadsteckning över Frederik och hans livsöde och gärningar. En av dom stora SF-författarna tillsammans med Ray Bradbury och Arthur C. Clarke. Jag tror inte att jag hade fastnat för SF så mycket som jag gjorde om det inte hade varit för Frederik, för han var en av, en handfull författare som fångade in mig i "slukaråldern" och som sådde fröet till mitt stora intresse för SF.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...