Jump to content

Presskonferens om MCM Comic Con Stockholm


Nyhet
 Share

Recommended Posts

comic_con_press_140429.jpg

Nej, det är inte en invasion från världen Sanctuary. Mannen på bilden är Björn Wengse från mässbolaget Artexis, som tillsammans med ett gäng cosplayers hälsade ett tjugotal journalister välkomna till en presskonferens på café Gate 13 i centrala Stockholm idag.

 

Temat var Comic Con Stockholm, som går av stapeln för första gången i slutet av oktober i år, och utöver Star Trek Databas fanns det representanter från olika spelsajter och serieföreningar. Presseventet lockade dock även många av Sveriges mer traditionella mediejättar, såsom Metro, Aftonbladet, Expressen och TV4, vilket skulle kunna ses som ett tecken på hur mycket "nördkulturen" har växt till sig på senare år.

 

Artexis har jobbat med konceptet Comic Con Stockholm i mer ungefär ett och ett halvt år nu, och uppgav att de var väldigt glada över att ha utvecklat ett samarbete med MCM Comic Con, som i dagsläget driver sju årliga Comic Con-mässor i Irland och Storbritannien. I fjol lockade MCM:s brittiska Comic Con-mässor sammanlagt fler än 358 000 besökare, och tanken är att Comic Con Stockholm i sinom tid ska kunna konkurrera med Comic Con London, som i fjol lockade 70 000 besökare.

 

Den första Comic Con Stockholm kommer att hållas på Kistamässan i Stockholm från den 30 oktober till och med den 2 november, och tanken är att den ska flytta till Stockholmsmässan nästa år för att få mer utrymme och förhoppningsvis mångdubbla antalet besökare. Comic Con Stockholm kommer därmed även att ersätta den årliga spelmässan Gamex (eller expandera den, beroende på hur man ser på det), som senast lockade fler än 39 000 besökare. Gamex är således en mycket framgångsrik mässa, men enligt projektledaren Gital AL-Ebeyawi fanns det en efterfrågan om större variation, vilket det är tänkt att Comic Con Stockholm ska erbjuda.

 

comic_con_press_3b_small_140429.jpg

Från vänster till höger: Bryan Cooney (MCM Comic Con), Gital AL-Ebeyawi (Artexis) och Paul Miley (MCM Comic Con).

 

Och just variation är en väldigt stor del av det som gör ett Comic Con till ett Comic Con, menar Bryan Cooney från MCM Comic Con. MCM Comic Con hämtar mycket inspiration från San Diego Comic-Con, som liksom namnet antyder ursprungligen var en seriemässa, men som sedan har växt utvecklats till att omfatta böcker, filmer, TV-serier, dataspel, brädspel, cosplay och mycket mer. Enligt Cooney är det främsta kriteriet för innehåll på Comic Con att folk tycker att det är intressant; vilka etiketter man sedan fäster vid det är sekundärt.

 

Rörande just innehåll var det dock magert med information. Enligt arrangörerna fastställs mycket av innehållet för konvent som det här bara några veckor innan själva eventet, i och med att skådespelare och produktionsbolag har väldigt ombytliga scheman, och sista minuten-ändringar är inte alls ovanliga. Dock siktar de på att ha offentliggjort ungefär hälften av alla programpunkter innan dess att sommaren börjar.

 

På frågan om Comic Con Stockholm skulle bjuda på något material från de kommande Star Wars-filmerna svarade Bryan Cooney att MCM Comic Con för samtal med Disney, men att den dialogen omfattas av ett mycket rigoröst sekretessavtal.

 

comic_con_press_4_140429.jpg

 

Efter själva presentationen fick jag chans att prata mer med Cooney, och naturligtvis stod Star Trek först på min agenda. Cooney bekräftade att MCM Comic Con för samtal med CBS och Paramount om Star Trek, men liksom fallet med Star Wars får han inte säga mycket. Han berättade dock att det var en ganska invecklad process, eftersom det finns så många olika parter som är involverade i Star Trek och är med och fattar beslut om det.

 

Däremot sa han att det är fullt möjligt att det kommer Star Trek-skådespelare som gäster; det finns ju trots allt ganska många att välja bland. På frågan om vilka av de mer centrala skådespelarna som skulle kunna tänkas som gäster var hans första exempel "Walter", som han har känt i många år och betraktar som en personlig vän, och även "George" och "Nichelle"; han har kontakt med alla tre sedan tidigare, och alla tre är aktiva på konvent och har konkurrenskraftiga avgifter. Även William Shatner nämndes som en möjlig gäst, men hans avgifter är betydligt högre, så det skulle krävas att det finns ett väldigt stort intresse.

 

Vid presskonferensens slut känner jag fortfarande att jag har fler frågor än svar, men det känns som att Comic Con Stockholm har en enorm potential, och jag kommer definitivt att följa dess utveckling så nära jag bara kan.

Hur känner du själv? Var tror du att du står när biljetterna släpps den 25 augusti? Kommer du att sakna Gamex, eller har du erfarenheter från tidigare MCM Comic Con att dela med dig av? och gör din röst hörd!

 

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

Tack för en schysst bevakning av presskonferensen. Uppskattas stort. Dags att hålla allhelgonahelgen öppen alltså! ;)

Kul att höra; nöjet är definitivt mitt :)

Om Cooney tar hit George Takei är han min nya husgud!

Ja, han är ju faktiskt bra på så sätt att utöver hans popularitet bland trekkies verkar han vara ganska populär även bland vanliga svenssons, i alla fall de som hänger på Facebook och Twitter.

För egen del vore Nichelle drömgästen, men Takei och Koenig vore också helt fantastiska att få hit.

Edited by loghaD
Link to comment
Share on other sites

Kommer någon från TOS-gänget tar jag definitivt ett par autografer till av dom. Nichelle är mysig, henne lär du inte bli besviken av.


Om Cooney tar hit George Takei är han min nya husgud!

Oooh my! :)

Då har du väl lyckats med din mission i att ha signerade foton på samtliga TOS-skådisar (Med undantag för de döda)

Precis! Om det blir i år är det passande nog fem år sedan uppdraget startades...

Link to comment
Share on other sites

Då har du väl lyckats med din mission i att ha signerade foton på samtliga TOS-skådisar (Med undantag för de döda)

På tal om de sistnämnda så nämnde Cooney att han var med och arrangerade när James Doohan gjorde sitt sista offentliga framträdande i Europa.

Killen har varit omkring en del; bland annat gått på San Diego Comic-Con* tio år i rad, och var nyligen hemkommen från WonderCon.

*Känner att det är nödvändigt att poängtera att Comic-Con San Diego har en helt annan arrangör, för att undvika missförstånd. Såg en artikel häromdagen där de hade använt SDCC:s logga för att skriva om Comic Con Stockholm, vilket är rätt skumt.

Edited by loghaD
Link to comment
Share on other sites

Men om det är så at Gamex egentligen kan sägas vara inkorporerad i den nya Comic Con, så kanske man ändå får allt det som fanns där och så mycket mer?

Beroende på kostnader så är jag självfallet intresserad.


Jag har skapat en artikel om kongressen på hemsidan. Där kommer redaktörerna att samla information om kongressen.

Link to comment
Share on other sites

Men om det är så at Gamex egentligen kan sägas vara inkorporerad i den nya Comic Con, så kanske man ändå får allt det som fanns där och så mycket mer?

Ja, första året när de fortfarande är på Kistamässan blir nog hela mässan bara snäppet större än Gamex totalt sett, så då blir det nog mindre spelrelaterar. Men när mässan flyttat till Stockholmsmässan är planen nog att bara speldelen ska vara i samma storleksordning som Gamex.

På Stockholmsmässan finns enormt mycket utrymme, så där det finns intresse finns potential.

Jag har skapat en artikel om kongressen på hemsidan. Där kommer redaktörerna att samla information om kongressen.

Bra idé! Har en del anteckningar som inte kom med i artikeln; ska gå on och skriva in dem när jag får tid. Edited by loghaD
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...