Jump to content

Astronomer har upptäckt ett solsystem som liknar vårt!


Nyhet
 Share

Recommended Posts

Enligt dagens nyheter har astronomer upptäckt ett solsystem som ligger på 5000 ljusårs avstånd från jorden. Det unika med detta solsystem är att det innehåller två planeter vars storlek, temperatur och avstånd från stjärnan påminner om Jupiter och Saturnus i vårt eget solsystem. Detta förhållande möjliggjör små planeter inanför de stora gasjättarna av jordens storlek. Dock är det ingen idé att boka plats på något rymdskepp dit eftersom vi inte lär kunna besöka detta solsystem någon gång inom den närmaste framtiden. Enligt DN finns mer information att läsa i en artikel i den kända tidsskriften Science.

Star Trek är på riktigt...

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

laun_080215.jpg

Intressant upptäckt, men redan 2003 upptäckte man ett stjärnsystem i stjärnbilden Puppis som endast ligger 90 ljusår från vårt eget solsystem.

Det intressanta med det här stjärnsystemet att det innehåller en gasplanet lite större än Jupiter och på ett något närmare avstånd från dess sol (HD70642) som är märkligt lik vår egen sol; samma massa och ungefär lika gammal. Man har inte upptäckt några större planeter innanför gasjättens bana vilket öppnar möjligheten för någon jordlik planet.

Upptäckten som redovisas i DN (och Science) är dock än mer likt vårt solsystem eftersom den både innehåller en Jupiterlik och Saturnuslik planet.

Edited by Fleetadmiral
Link to comment
Share on other sites

Precis tidigare stjärnsystem har haft gasjättarna för nära sin sol för att det ska vara riktigt hälsosamt att bo där. Man hoppades även kunna hitta jordliknande planeter (I alla fall till massa och liknande) inom något eller några år vilket vore sensationellt. J.

Det vore verkligen sensationelt, för då skulle chansen att det fins levande livsformer på dessa planeter relativt stora. Om vi skulle finna liv utanför Jorden vore det en fullständigt revolutionerande händelse. Men som en vis man påpekade, är det inte någon risk att vi kommer besöka något solsystem de närmaste åren.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...