Jump to content
Sign in to follow this  
Nyhet

Första exploderande supernovan fångad på bild

Recommended Posts

supernova_evolving_080522.jpgTack vare en lyckosam observation med NASAs satellit Swift, har astronomer för första gången fångat en supernova som föds - i det ögonblick den exploderande stjärnan sänder ut enorma mängder energi i form av gasmassor och strålning. Under sin korta livstid lyser den många miljarder gånger starkare än en normal stjärna som vår egen sol. Den nya supernovan, med namnet SN2008D, är extra intressant för forskarna då den ligger närmare Jorden än någon tidigare observerad supernova och för att gammastrålningen ger dem den hittills bästa bilden av hur en stjärna utvecklas till en supernova.

"For years we have dreamed of seeing a star just as it was exploding, but actually finding one is a once in a lifetime event," says team leader Alicia Soderberg, a Hubble and Carnegie-Princeton Fellow at Princeton University in Princeton, N.J. "This newly born supernova is going to be the Rosetta stone of supernova studies for years to come."

[På bilden visas hur supernovan 2008D dyker upp uppe till höger från ingenstans. Klicka på bilden för ett utsnitt]

Källa

[ Till originalnyheten ]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har alltid varit intreserad av just supernova på grund av den enorma kraften och energin som det involverar. Det är verkligen helt omöjligt att greppa. Och det handlar om stjärnor som får våran sol att totalt blekna. I skenet av detta är det en mycket intresant nyhet tycker jag.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det otroliga är att det kan finnas stjärnor som i dödsögonblicket ger ifrån sig ännu mer energi än en supernova.

Man tror att om en hyperjätte kollapsar (i slutet av sin livstid) kan den utvecklas till en s.k. hypernova, i typfallet skulle en sådan explosion ge ifrån sig mer energi än 100 normala supernovor! En sådan explosion skulle kunna hota livet på jorden - om den inte är alltför långt ifrån oss - med sin strålning om den inträffar i vår egen galax. Som tur är räknar man med att de skulle vara ytterst sällsynta, kanske ske en gång på 200 miljoner år.

Edited by Fleetadmiral

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det är grymt häftigt med så stora smällar, min lilla hjärna kan inte få grepp om energimängderna.

Hur länge håller smällen på egentligen, vad är "kort livstid" i det här sammanhanget?

Edited by Marvin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vissa stjärnor har utvecklats till supernovor bara efter ett tiotal miljoner år, och stjärnorna blir sällan äldre än någon miljard år. Själva explosionen sker under kort tid - högst några timmar - men ljuset från supernovan kan vara starkare än det samlade övriga ljuset från hela galaxen under några veckor till ett par månader. Därefter kan resterna från den finnas kvar under miljarder år.

Edited by Fleetadmiral

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...